IGNITE Award

IGNITE daagt ieder jaar startende sociaal ondernemers uit om met hun businessideeën een echte sociale verandering in gang te zetten. De IGNITE Award biedt een intensief trainingstraject en daagt startende sociaal ondernemers uit de volgende stap te zetten naar verdere professionalisering. In 2019 staat de spotlight op Oost Nederland.

Inschrijving

1 juni t/m 12 juli 2019

Selectiegesprekken

3 & 4 sept. 2019

Business Pressure Cooker

sept. & okt. 2019

Pitch & Award

7 november 2019

Countdown

Heb jij een goed idee en wil je een sociale onderneming beginnen? Of ben je minder dan twee jaar actief als sociaal ondernemer en heb je al een innovatief businessplan? Zorg jij met jouw sociale onderneming voor échte sociale verandering? Lukt het jou om dit op financieel duurzame wijze te doen? Meld je aan tussen 1 juni en 12 juli 2019 en doe mee.

Wat levert meedoen je op?
Deelname geeft je de mogelijkheid om vanuit jouw sociale idee aan de slag te gaan als sociaal ondernemer. Is jouw businessidee of -plan één van de zes beste inzendingen? Dan bieden we je een intensief begeleidingstraject. We noemen dit de Business Pressure Cooker. Daarin krijg je tools aangereikt om je ideeën verder uit te werken en te versterken.

Als finalist krijg je een ervaren coach toegewezen, die je helpt jouw ondernemersvaardigheden op scherp te zetten. Je neemt deel aan workshops over het meten van impact, marketing & sales, finance, governance en rechtsvormen. Bovendien maken we samen met jou, je eigen professionele bedrijfsvideo. Tot slot leren we je om jouw social enterprise sterk te presenteren voor de vakjury tijdens de Pitch op donderdag 7 november 2019. Hier maak je kans op het winnen van een investeringsbedrag van € 50.000 of € 100.000.

Kom jij in aanmerking?

Als onderstaande voorwaarden alle vier voor jouw idee of onderneming gelden, bekijk dan het IGNITE Award wedstrijdreglement en bereid je aanmelding vast voor.

Jouw onderneming pakt een sociaal probleem aan en stelt maatschappelijke winst voorop. Je impactfocus ligt op: arbeidsparticipatie, sociale cohesie, eenzaamheid en/of uitsluiting.

Dit wordt bereikt door met name inkomsten te generen uit de verkoop van producten en/of diensten. Financiële winst wordt grotendeels opnieuw geïnvesteerd in de onderneming.

Je onderneming bevindt zich in de ideeënfase, staat in de startblokken of je bent minder dan twee jaar actief als sociaal ondernemer.

Je bent bereid je onderneming te vestigen in één van de gemeenten van de provincie Gelderland of Overijssel of bent hier al gevestigd.

Ideeën met grote maatschappelijke impact

Social enterprises zijn in alle sectoren van het bedrijfsleven te vinden en creëren grote maatschappelijke waarde. Sociaal ondernemers bedenken slimme, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Social enterprises leveren een product of dienst en gebruiken hierbij een verdienmodel. Het grote verschil met reguliere ondernemers is, dat voor sociaal ondernemers geld verdienen slechts een middel is om de maatschappelijke missie te bereiken. Sociale waarde creëren is het primaire uitgangspunt. Ook onderscheiden social enterprises zich van goede doelen of andere sociale initiatieven. Hun verdienmodel maakt hen veelal financieel zelfredzaam en zorgt ervoor dat zij niet of nauwelijks meer afhankelijk zijn van subsidies of giften.

Onderstaande ondernemers namen deel aan eerdere IGNITE Award edities en gingen je voor. Klik op de playbutton links onderin bij hun foto en zie welke impact zij maken.

Refugee Team won IGNITE 2018

Het Refugee Team helpt vluchtelingen werkervaring op doen als vrijwilliger bij evenementen. Als tegenprestatie voor deze extra helpende handen, brengen eventmanagers Refugee Team in contact met hun bedrijvennetwerk van sponsoren en leveranciers. Binnen dit netwerk helpt Refugee Team haar teamleden aan een passende vervolgstap. Dankzij het traject van Refugee Team doen vluchtelingen werkervaring op, komen zij in contact met nieuwe mensen en kunnen zij de Nederlandse taal oefenen. Bovendien vindt 70% van hun teamleden via het vrijwilligerswerk bij evenementen binnen een jaar aan baan, stage of opleidingsplek.

Runner up

De twee prijs ging naar Butterfly Effect, zij verbinden mensen door het verhuren van tiny houses op zorglocaties, nieuwe bewoners worden vrijwilligers. Daardoor ontstaat een rijker sociaal leven voor alle partijen, zoals hun proof-of-concept in Rosmalen aantoont.