Stronk

IGNITE_Stronk_1

Jeugdwerkplaats met aandacht

Wat krijg je als een pedagoog (Jorus) en een ingenieur (Mark) samen een sociale onderneming laat starten? Stronk! Een jeugdwerkplaats waar jongeren die niet meekomen weer mee laten doen en aansluiting laten vinden met de maatschappij. Door te doen en te ontdekken helpt Stronk jongeren vooruit. Oriëntatie en introspectie zijn hierin sleutelwoorden tot succes. 

Stronk zet zich in voor thuiszitters die zijn vastgelopen in het zorg- of onderwijssysteem. Dit zijn jongeren tussen de 14 en 18 jaar (zonder te discrimineren op deze leeftijden) die op school, werk of in de hulpverlening net buiten de boot vallen. Zij leren bij Stronk nieuwe (technische) skills door uit te proberen en werken hierbij hard aan het vormen van hun eigen identiteit.

Erachter komen wat je leuk vindt, persoonlijke ontwikkeling en identiteitsvorming staan bij Stronk centraal. Met oog voor de groei van deelnemers werken ze samen aan verschillende maakprojecten in de werkplaats. Met name voor maatschappelijke klanten zoals gemeentes of lokale organisaties rondom Dongen. Denk daarbij aan een volledig geïnstalleerde wandelbrug, een op maat gemaakt kippenhok of een bieropener voor een plaatselijke bierbrouwer. Het maakt niet uit wat er gemaakt wordt, als er maar gemaakt wordt.

Het draait om aandacht, maar niet op een bemoederende manier. Wat vind je leuk? Wat kun je? Hoe krijgen we jou aan de slag? Enthousiasmeren met het doel om hen aan het werk te helpen of naar een andere gepaste volgende stap te brengen. De succesverhalen van jongeren die opbloeien zijn voor de sociaal ondernemers de reden om de volgende stap te willen zetten. 

Mark en Jorus zijn idealistisch gestart maar steeds meer naar een serieuze organisatie aan het bewegen. Zij willen hun inmiddels succesvolle methode delen met nog meer mensen. Daarbij hopen ze veel te hebben aan het traject dat IGNITE Award hen biedt. Om zo hun gedachtegoed te kunnen uitbreiden naar meerdere locaties, hun eigen kennis te delen met anderen en hun maatschappelijke impact te vergroten.