Trash’ure Taarten

Bij Trash’ure Taarten maken nieuwe Nederlanders patisserie van producten die anders verspild zouden worden.

Vluchtelingenproblematiek en voedselproductie zijn nauw met elkaar verbonden. Grote stromen mensen verlaten hun land vanwege droogte, landschapsdegradatie en oorlog door gebrek aan water. Onze landbouwsystemen spelen daar een rol in en voedselverspilling is een groot onderdeel van dat systeem. Trash’ure Taarten haalt groente en fruit op dat anders weggegooid zou worden. Wortels met twee beentjes of een appel met een deukje smaken nog net zo lekker in een taart of quiche.

Daarnaast vergroot bezig zijn je leervermogen. Het leren voor je inburgeringsexamen en het onder de knie krijgen van de taal gaat veel moeilijker als je weinig omhanden hebt en veel tijd hebt om na te denken. Daarom is het voor oprichter Jeanne van Ittersum niet meer dan vanzelfsprekend om deze groep mensen een werkplek te bieden.

Bij Trash’ure Taarten maken nieuwe Nederlanders patisserie van heerlijke en eerlijke producten. In Nederland komen statushouders vervolgens moeilijk aan een baan. Zij verdienen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt. Een groot deel van het geproduceerde voedsel op aarde bereikt de consument niet, terwijl de productie van al dat eten een negatief effect heeft op de opwarming van de aarde. De no-foodwaste bakker Trash’ure Taarten biedt hen een passende werkplek binnen de bakkerij waar zij taarten en andere heerlijkheden maken van groenten en fruit die men anders weggooit. Zo levert Trash’ure Taarten naast haar sociale impact ook een bijdrage aan een duurzaam voedselsysteem.

Op termijn wil Trash’ure Taarten voor Nijmegen zijn wat de Bosche bollen van Jan de Groot voor Den Bosch is.

 

Trashure Taarten
Trashure Taarten