Youngmade

IGNITE_Youngmade_1

Met creativiteit een verschil maken

Freek is productontwerper en Jorn is jeugdhulpverlener. Beiden zagen dat de stap van jeugdhulpverlening naar een volwassen, werkend leven voor veel jongeren te groot is. Daar wilden ze wat aan doen, maar wel op een creatieve en uitdagende manier. Tijdens het jaarlijkse tuinfeest in de buurt brachten de twee buren hun idealen en ideeën bij elkaar. Met creativiteit verandering teweegbrengen in de wereld, daar gaat Youngmade voor.

Youngmade maakt unieke houtproducten vanuit een eigen werkplaats en heeft een eigen postpakket punt. Deze creatieve sociale onderneming zet zich in voor jongeren tussen de 16 jaar en 23 jaar die vaak tussen wal en schip valt. Door hen een veilige plek te bieden waar zij zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen kunnen zij groeien. Van deelnemers, naar stagiaires, naar volledige medewerker. Daar zet Youngmade zich voor in.

Door de kleinschaligheid en een persoonlijk ontwikkeltraject dat deelnemers uitdaagt kunnen de jongeren werken aan nieuwe creatieve en sociale skills. Met als uiteindelijk doel een vervolgstudie of betaald werk. Vol trots werken jongeren met computers en lasersnijders om diverse kwaliteitsproducten te creëren voor andere succesvolle bedrijven. Een mooi voorbeeld hiervan is een deelnemer die een fysieke award voor Google ontwierp en maakte.

Inmiddels zet Freek de onderneming voort als voorman van Youngmade. Met de kennis die hij tijdens het traject van de IGNITE Award opdoet hoopt hij Youngmade’s impact te vergroten en door te groeien naar een stabiele organisatie. Met eigen jongeren in vaste dienst en met behoud van het kleinschalige karakter. Ook wil Youngmade de netwerkfunctie vergroten en de spil zijn tussen scholen, bedrijven en jongeren. Zo kunnen ze nog meer sociale impact maken.