Deze tips bereiden je voor op een ondernemersprijs

Van plan om mee te doen met de IGNITE Award of een andere ondernemersprijs? Met deze tips bereid je je zo goed mogelijk voor op een ondernemersprijs

Als ondernemer ben je constant druk met de groei van je bedrijf en het bereiken van jouw missie. Meedoen aan een ondernemersprijs waar er aandacht is voor het verbeteren van jouw businessplan is daarom aantrekkelijk, maar het vergt ook extra inspanning. Met deze tips kun je je zo efficiënt en goed mogelijk voorbereiden op deelname aan een verkiezingstraject.

1. Lees de voorwaarden

Om teleurstelling achteraf te voorkomen is het cruciaal om je allereerst goed in te lezen. Is de wedstrijd eigenlijk wel voor jou bedoeld? Kun je na eventuele selectie wel aan de trajectvoorwaarden voldoen? Het is zonde om veel energie te steken in een inschrijving voor een ondernemersprijs, als later blijkt dat je er helemaal niet voor in aanmerking komt. Neem daarom ruim de tijd om alle voorwaarden en stappen goed door te nemen.

In de voorwaarden van de IGNITE Award lees je bijvoorbeeld dat je als sociaal ondernemer impact altijd voorop stelt aan winst en dat kernactiviteiten van de onderneming in Gelderland, Overijssel of Noord-Brabant moeten plaatsvinden. Ook is deelname aan het begeleidingstraject een voorwaarde om mee te dingen naar de hoofdprijs van 100.000 euro.

2. Verwachtingen managen

Wanneer jouw onderneming voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersprijs is het tijd om je te richten op de inhoud. Het programma en de bijbehorende prijzen klinken waarschijnlijk aantrekkelijk, maar past het traject ook echt bij jou en je onderneming?

Als je voornamelijk op zoek bent naar financiering kan een volledig programma teveel tijd vragen. Heb je al veel ervaring maar loop je voornamelijk vast op een specifiek onderdeel, dan is een-op-een coaching mogelijk interessanter dan een workshopreeks. Ben je juist ook gebaat bij het ontwikkelen van je ondernemerskwaliteiten, en versterken van je businesscase dan is meedoen een waardevolle investering.

3. Geef antwoord op de vragen

De meeste ondernemersprijzen vragen je een vragenlijst of businessformat in te vullen. Bestudeer deze vooraf al goed, want met het beantwoorden van de vragen help je niet alleen de initiatiefnemer van de verkiezing. Ook jijzelf bent gebaat bij een heldere formulering van jouw plan.

Zorg bij het beantwoorden van de vragenlijst of het businessformat dat je ook daadwerkelijk antwoord geeft op de vragen. Dat klinkt logisch, maar dit blijkt in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Wat hierbij kan helpen is het focussen op twee of drie kernwoorden die centraal staan in je antwoord. Blijf hierbij kort en bondig en zorg dat je het maximum aantal woorden nooit overschrijdt.

4. Wees duidelijk en open

De vragenlijst of het businessformat helpt je ook helder te formuleren waar je mee bezig bent. Openheid daarin geeft vertrouwen en bovendien heeft een ondernemersprijs doorgaans als doel de ondernemer te helpen groeien. Benoem daarom ook eerlijk waar je valkuilen en onzekerheden liggen. Ben heel duidelijk, test of een lezer zonder voorkennis jouw verhaal goed kan volgen. Wees niet te lang van stof. Indien dit niet je sterkste kant is, schakel hulp in.

5. Begin tijdig

Een ondernemersprijs win je niet zomaar en dus is het belangrijk om tijdig – lees: ruim voor de deadline –  een start te maken met de aanmeldprocedure. Op die manier heb je tijd om een helder verhaal neer te zetten, waarin je jouw onderneming en de oplossingen waar jij een bijdrage aan levert goed uitgewerkt te hebben en zo voor het traject in aanmerking te komen.

6. Laat iemand proeflezen

Ook is het belangrijk om je inschrijving vooraf te laten tegenlezen. Het liefst door personen die je bedrijf niet kennen. Is het voor hen duidelijk waarom juist jij in aanmerking moet komen voor de ondernemersprijs? Is het voor hen niet duidelijk, dan zal een selectiecommissie zeker dezelfde vragen hebben.

Videopitch

Een belangrijk onderdeel van de aanmeldprocedure voor een ondernemersprijs is vaak een videopitch. Zo vraagt IGNITE Award je bijvoorbeeld in twee minuten een onuitwisbare indruk te achter te laten. Het is goed voor te stellen dat je dit spannend vindt en/of nog nooit gedaan hebt. Daarom hier een paar specifieke tips voor een sterke videopitch:

  • Het is essentieel om het probleem dat jij oplost helder te maken op een manier die bij jou past
  • Laat duidelijk jouw commitment met het idee blijken
  • Blijf gefocust op de camera, niet op aantekeningen, dit leidt de kijker af
  • Doe je best, maar verwacht niet dat het perfect moet zijn (het perfecte verhaal bestaat niet)
  • Vergeet niet je power poses te oefenen

Tot slot hoef je natuurlijk niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Ga ook op zoek naar pitches van eerdere deelnemers.

IGNITE Award

Ben jij een sociaal ondernemer en heb jij na de bovenstaande tips zin om jouw businessidee te pitchen? Hier lees je alles wat je moet weten voor je inschrijving voor de IGNITE Award 2021.

IGNITEAward Confetti

Zet echte sociale verandering in gang!

Doe mee aan de IGNITE Award en vergroot je impact.

Meld je aan

Inschrijven kan van 1 t/m 30 juni 2021

Lees verder