Winnaars IGNITE Award 2024 bekend
Back to code, Zing je sterk en Opbloeier winnen juryprijs. En ook de publieksprijs ging dit jaar naar Zing je…
Het zit erop!
Op donderdag 7 november streden vier zeer gedreven finalisten op de sfeervolle evenementenlocatie Veerkracht in Klarenbeek om de vijfde IGNITE Award.
De sociaal ondernemers presenteerden hun businessplan aan de vakjury en het in grote getale aanwezige publiek. CodeGorilla, Biky en Sheltersuit Factory gingen er vandoor met de prijzen.
Nadat de vier finalisten ’s ochtends de tijd hadden voor een laatste, generale repetitie, schoven ze daarna aan voor een investeerderslunch. ’s Middags was het tijd voor het hoofdprogramma. Frans Jurgens, bestuurslid Anton Jurgens Fonds, opende de finale. Hij prees alle deelnemers van dit jaar en hun inzet tijdens de Business Pressure Cooker. Belangrijke basis voor de opzet van het IGNITE-trainingstraject zijn de beginselen van de Code Sociale Ondernemingen.
“IGNITE is bedoeld om startende sociaal ondernemers net wat extra munitie en energie te geven. We willen goede initiatieven de kans geven om op eigen benen te staan.”
De sociaal ondernemers, aanwezige investeerders en overige gasten kregen na het openingswoord een leerzaam en inspirerend verhaal te horen. Succesvol ondernemer Wilfred Emmanuel-Jones is met zijn merk ‘The Black Farmer’ in alle supermarkten in het Verenigd Koninkrijk te vinden. De Jamaicaanse-Brit gaf de ondernemers een hoop lessen mee. De belangrijkste was volgens hemzelf deze:
'If you haven't failed, you're not living your life'
Na de keynote van ‘The Black Farmer’ en een netwerkopdracht waarbij bijna alle aanwezigen met succes aan elkaar werden gekoppeld, was het tijd voor de Pitch, de grote finale van het IGNITE-traject. Nog één keer mochten de vier overgebleven sociale ondernemingen (CodeGorilla, Biky, Sheltersuit Factory en Square 11) hun businessplan presenteren aan de vakjury. Om tot die eindpitch te komen werden zij de afgelopen acht weken intensief begeleid door IGNITE-coaches Peter Hobbelen, Janine Tillema, Marc Huitink en Maarten Broekema.
De jury bestond dit jaar uit voorzitter Frans van Schijndel, Barbara Lemstra (Commissaris Oost NL), Siep Wijsenbeek (directeur FIN) en Jacoline Plomp (Senior Impact Expert). Na iedere pitch vuurden zij nog een aantal kritische vragen af op alle kandidaten. Tijdens de bekendmaking van de prijswinnaars zei voorzitter Frans van Schijndel: ‘Soms zou je willen dat alles was zoals vroeger bij kinderfeestjes. Daar zit altijd een wedstrijdelement in, maar wordt aan het einde altijd gezegd dat iedereen heeft gewonnen. Dat zouden we nu ook wel willen, alleen gaat dat niet.”
De jury is onder de indruk van alle acht deelnemers die dit bijzondere traject hebben doorlopen, ook de vier die niet op het podium staan vandaag. Toch moeten we keuzes maken en dat hebben we gedaan.
CodeGorilla werd door de vakjury als winnaar gekozen van de IGNITE Award 2019. De sociale onderneming van Diem Do ontvangt 100.000 euro voor haar initiatief. CodeGorilla helpt mensen die ongewild buiten het arbeidsproces staan met een intensieve opleiding van drie maanden aan het werk in de IT-sector. De jury had lovende woorden voor Diem. “CodeGorilla brengt vraag en aanbod perfect bij elkaar in een fantastische markt. Bovendien geloven wij in ondernemer Diem Do, die met hart en ziel strijdt voor haar sociale onderneming. Ze is een taaie bijter.”
Zelf kon Diem de overwinning – waarbij ze van de zaal een staande ovatie kreeg – amper bevatten.
“Ik ben zo ontzettend blij met het geldbedrag, daarmee komen we weer een stap dichter bij ons doel: om zoveel mogelijk werkzoekenden via onze coding bootcamp aan een baan te helpen in de IT-sector”, vertelt ze uitgelaten.
“Maar ook zonder het geldbedrag heb ik al heel veel aan IGNITE te danken. Alle hulp en coaching die ik de afgelopen weken heb gekregen is super.”
Het Nijmeegse initiatief Biky eindigde tijdens de finale op de tweede plaats en ontving 50.000 euro. De oprichters van Biky, Teun Meulepas en Jilt van Schayik, willen met hun onderneming alle kinderen in Nederland op de fiets krijgen. Ze verhuren en onderhouden daarbij fietsen gratis (of voor een symbolisch bedrag) aan gezinnen waarbij kinderen om welke reden dan ook niet fietsen. De jury prijst het idee en merkt tegelijkertijd op dat het ambitieuze plan wel nog vorm moet krijgen. “Biky is duurzaam en inclusief, dat zijn twee heel belangrijke elementen. Daarnaast is het een hip concept, dat past binnen de huidige tijdsgeest en bij ondernemers Teun en Jilt.”
Teun kon zijn geluk na afloop niet op. “Wij zijn net zo blij als toen we een paar jaar geleden in Kaapstad aankwamen na een fietstocht van 7.000 kilometer. We hebben tijdens het IGNITE-traject geleerd om aan onze onderneming te werken in plaats van in onze onderneming. Dat heeft ons veel geholpen. Dat we dan ook nog 50.000 euro winnen is super cool. Zeker met deze concurrentie. We vinden het trouwens ook volledig terecht dat CodeGorilla gewonnen heeft.”
De publieksprijs, goed voor 5.000 euro, ging naar Sheltersuit Factory uit Enschede. Via de website en tijdens de finaledag werd er meer dan 5.000 keer gestemd. Ondernemers Youp Meek en Bas Timmer maken met hun stichting jassen voor daklozen die tevens dienen als slaapzak. Om dat te kunnen bekostigen verkopen zij sinds kort rugzakken. Deze worden ontworpen en gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in het bijzonder mensen met een migratieachtergrond. De jury prees dan ook vooral de ‘meervoudige waardencreatie’.
“De jassen en tassen worden gemaakt van afval, jullie helpen daklozen en faciliteren bovendien integratiemogelijkheden. Dat is een bijzondere driehoek.”
Sociaal ondernemers Danny Hoendervangers en Miranda Zwepink wonnen met Square 11 dan wel geen prijs, ook voor hen had de jury mooie woorden. Square 11 ontwikkelt een mobiele applicatie die jongeren in een veilige en vertrouwde omgeving hun uitdagingen laat delen. Jongeren kunnen daarbij vragen stellen en anoniem in contact komen met lotgenoten. De jury: “Jullie idee is verfrissend en innovatief. Dit maatschappelijk probleem benaderen door samen te werken met jongeren, de eindgebruiker, vinden wij erg sterk. Daarnaast is het knap hoeveel partners zich al aan Square 11 hebben verbonden.”
De IGNITE Award 2019 begon met tientallen aanmeldingen, waarna de acht meest veelbelovende ondernemers werden geselecteerd. Gedurende een trainingstraject van acht weken kregen de sociale ondernemingen coaching en training op het gebied van haalbaarheid, netwerk, presentatie en het uitwerken van het businessplan.
De overige genomineerden waren Grytsje Veltman en Ida Gorissen van COOK & meer (Ede), Elze Frie van Elliz in Company (Zaltbommel), Evianne Beijeman en Arnold Messelink van Saeed (Zwolle) en Cindy Klein Ikink en Marloes van den Berg van Het Blok (Oost Gelre).
Namens de IGNITE Award willen wij deze acht genomineerden, onze IGNITE-ers bedanken voor hun harde werk, eindeloze enthousiasme en grootse inzet. Zonder jullie, geen IGNITE.
Fotografie: Michèle Giebing
Back to code, Zing je sterk en Opbloeier winnen juryprijs. En ook de publieksprijs ging dit jaar naar Zing je…
Ictoria is een sociale onderneming die draait om mensen met unieke talenten, die ondanks uitdagingen in staat zijn om het…
Trash’ure Taarten is een symbool van sociale inclusie en duurzaamheid. Door statushouders een eerlijke kans te bieden op de arbeidsmarkt…