Finale IGNITE Award 2021

Op donderdag 28 oktober vond de ontknoping van de IGNITE Award 2021 plaats.

Digitale pitchday

Net als vorig jaar werd de finaledag van het IGNITE-programma ook dit keer vanuit de Industrial Studios in Arnhem uitgezonden.

Tijdens de finale kregen de vijf finalisten nog eenmaal de kans zich te presenteren aan de vakjury. Daaromheen blikte het projectteam, bestaande uit Iris Immink en Leoni Delsink, samen met de deelnemers terug op het traject en spraken zij met verschillende professionals, alumni en medewerkers van genomineerde ondernemingen over sociaal ondernemerschap. Ook werden er rondom de pitches verschillende video’s getoond, waarna de jury uiteindelijk een definitieve keuze maakte. Tot slot was het definitief tijd voor de prijsuitreiking.

IGNITEAward2021-80

Eerste prijs

Sociaal ondernemer Carlijn van den Berge werd de grote winnaar van de IGNITE Award 2021. Met haar onderneming Boefjes en Barista’s uit den Bosch won de Brabantse ondernemer tijdens de finale de eerste prijs, goed voor een investeringsbedrag van 100.000 euro.

Boefjes en Barista’s faciliteert ontmoetingen tussen ouders met hun jonge ‘boefjes’ en ouderen in woonzorgcentra. Doormiddel van activiteiten en goede koffie probeert Van den Berge verbinding te leggen tussen deze doelgroepen en zo eenzaamheid tegen te gaan. Ouderen kunnen nieuwe contacten opdoen en zich omringen met kinderlijk enthousiasme, terwijl jonge ouders een plek in hun wijk kunnen vinden om uit hun isolement te komen.

Uiteraard was Carlijn ongelofelijk blij toen haar naam uit de envelop kwam. “IGNITE-coach Maarten vertelde eerder al dat ik van mijn ‘knuffelbeersyndroom’ af moet en naar buiten moet treden met wat ik doe. Dat Boefjes en Barista’s nu mijn werk is, is de mooiste overwinning.”

IGNITEAward2021-105

Carlijn van den Berge - Boefjes & Barista's

IGNITEAward2021-144

Boefjes & Barista's

Tweede plaats

Tijdens de finale legde InnAut uit Den Bosch beslag op de tweede plaats. Ondernemers Peter van Putten en Hanna du Pré bieden jongeren waarbij het niet lukt om aansluiting te vinden bij een betaalde baan een persoonlijk traject tot een volwaardige baan in het technische bedrijfsleven.

Peter: “Hier zijn we ontzettend blij mee! Wat we morgen gaan doen? Hanna gaat op yogaweekend en ik heb papaweekend. We kunnen het dus even rustig laten bezinken.”

IGNITEAward2021-98

Peter van Putten - InnAut

IGNITEAward2021-154

InnAut

Publieksprijs

De publieksprijs – goed voor 5.000 euro – ging dit jaar naar Malus uit Nijmegen. Met meer dan duizend voorkeurstemmen kozen werden ondernemers Erwin van der Aa, Hilde Engel en Gerwin Bijker de publieksfavoriet. Malus produceert samen met bijzondere jongeren ambachtelijke sappen in hun eigen saplokaal.

IGNITEAward2021-170

Malus

IGNITE Award

De IGNITE Award is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds dat met dit starterstraject sociaal ondernemers met kennis, netwerk en kapitaal helpt bij het realiseren van hun businessplan. Gedurende een leertraject van acht weken kregen vijf geselecteerde sociale ondernemingen coaching en training op het gebied van haalbaarheid, netwerk, presentatie en het uitwerken van het businessplan. Tijdens de finale werd na de laatste pitches van de ondernemers door een vakjury bepaald wie er in de prijzen vielen.

IGNITEAward2021-54

Jury

Alle deelnemers aan de IGNITE Award 2021

Naast Boefjes en Barista’s, InnAut en Malus schopten nog twee sociale ondernemingen het tot het finaletraject van IGNITE. Ictoria (Boxmeer) en Impact-Spots (Overloon) werden uit meer dan zestig inzendingen geselecteerd voor het begeleidingsprogramma van het Anton Jurgens Fonds, maar gingen uiteindelijk zonder prijs naar huis.

IGNITEAward2021-164

Impact-Spots

IGNITEAward2021-163

Ictoria

Lees verder