Finale IGNITE Award 2018

Op 7 november vond op het sfeervolle landgoed Nieuw Annaland in Vught de finale plaats van de vierde editie van de IGNITE Award. Zes ambitieuze en gedreven finalisten presenteerden hun businessplan voor sociaal ondernemerschap aan de vakjury en aan een publiek van investeerders en sleutelpersonen uit de regio.

Sociaal bloed

De jury bestond dit jaar uit Edward van der Marel, Jacoline Plomp, Eva Walraven en Raf Goovaerts. De coaches die als ervaren ondernemers de startende ondernemers gedurende zeven weken hebben mogen begeleiden waren Ton Gimbrère, Cynthia van Dooren en Gief van Schijndel. Zij waren trots op wat in zo’n korte tijd is bereikt.

“Het is mooi om te zien dat het sociale bloed door de aderen van alle finalisten stroomt”, geeft Cynthia aan. Ton vult haar aan: “De ondernemers toonden allemaal een enorme passie. Het compacte traject met een duidelijke deadline maakte daarnaast dat ze zich de ondernemersvaardigheden waarop wij coaching boden, snel eigen maakten.”

Juryvoorzitter Edward van der Marel: "Niet eerder was de uitvoering van zo'n hoog niveau als tijdens deze vierde editie van IGNITE Award."

Publieksfavoriet: Uit de Buurtfabriek

Na het juryberaad wordt de spanning in de zaal nog iets verder opgevoerd door eerst de publieksfavoriet te verkiezen. Na een korte stemming gaat deze prijs naar Uit de Buurtfabriek. Edward van der Marel stapte vervolgens als juryvoorzitter het podium op en geeft aan dat hij namens de hele jury spreekt als hij zegt dat het beoordelen van alle finalisten heel erg leuk was om te doen. “We vonden het mooi om te zien hoeveel jullie hebben geleerd en hoe succesvol jullie nu al bezig zijn met het vinden van investeerders en het werven van klanten.”

Uit de Buurtfabriek

Butterfly Effect: kansrijk en uniek

De tweede plaats ging naar Butterfly Effect, die daarmee een bedrag van € 50.000 won. Volgens de juryvoorzitter is dit echt een kansrijk en uniek idee. “Niet eerder is ‘wonen met zorg’ op deze manier benaderd.” Stijn van Kreij en Marcel van Nistelrooij geven aan dat ze dit bedrag gaan besteden aan het juridisch uitwerken van hun plan. Zij nemen de tip van de jury dus meteen ter harte.

"Refugee Team pakt op toegankelijk wijze evident probleem aan."
Martijn Berghman wint IGNITE 2018

De winnaar met een prijs van €100.000 is het Refugee Team. Edward: “De zichtbaarheid van deze onderneming is groot; het kan op veel plekken worden ingezet. Het is mooi dat Refugee Team zoiets toegankelijks als sport koppelt aan een evident probleem.” Martijn Berghman reageert verheugt: “We zien dat onze aanpak werkt en willen graag onze rol in het integratieproces versterken. En aangezien in 2020 de inburgering geheel naar de gemeente gaat, ligt daar voor ons een grote kans. Deze investering maakt dat wij nu echt door kunnen pakken.”

Gemeenschappelijke drijfveer

Leoni Delsink, projectmanager van IGNITE blikt terug op een geslaagde opzet en een mooie finale: “Alle finalisten hebben de afgelopen periode écht stappen gezet. Daarbij vind ik het heel bijzonder om te zien hoe de kandidaten elkaar ondersteunen vanuit hun gemeenschappelijke drijfveer. Puur, oprecht en met een grote behoefte om te delen: een mentaliteit die perfect past bij de IGNITE Award.”

Lees verder