Op 7 november vond op het sfeervolle en authentieke landgoed Nieuw Annaland in Vught de finale plaats van de vierde editie van de IGNITE Award. Dit jaar gericht op Brabant. Zes ambitieuze en gedreven finalisten presenteerden hun businessplan voor sociaal ondernemerschap aan de vakjury en aan een publiek van investeerders en sleutelpersonen uit de regio. Juryvoorzitter Edward van der Marel complimenteerde de finalisten met hun pitches: “Niet eerder was de uitvoering van zo’n hoog niveau als tijdens deze vierde editie van de IGNITE Award.”

Sociaal bloed

De jury bestond dit jaar uit Edward van der Marel, Jacoline Plomp, Eva Walraven en Raf Goovaerts. De coaches die als ervaren ondernemers de startende ondernemers gedurende zeven weken hebben mogen begeleiden waren Ton Gimbrère, Cynthia van Dooren en Gief van Schijndel. Ook zij waren trots op wat in zo’n korte tijd is bereikt. “Het is mooi om te zien dat het sociale bloed door de aderen van alle finalisten stroomt”, geeft Cynthia aan. Ton vult haar aan: “De ondernemers toonden allemaal een enorme passie. Het compacte traject met een duidelijke deadline maakte daarnaast dat ze zich de ondernemersvaardigheden waarop wij coaching boden, snel eigen maakten. En dat is mooi om te zien.”

Inspirerende pitches

De finale werd geopend door arbeidsbemiddelingsbureau RSF Recruitment van Tim Spoormakers en Willem Goossens. Zij begeleiden via werkcoaches ‘nieuwe Nederlanders’ naar duurzame werkplekken. Tijdens het traject zijn ze een samenwerking gestart met Refugee Start Force waardoor ze al in contact staan met een community van 40.000 nieuwe Nederlanders. Tim vertelt enthousiast over het pilot die ze hebben doorlopen: “We hebben de afgelopen periode vijf mensen mogen begeleiden en allemaal succesvol geholpen aan een duurzame baan. Onze kracht is dat wij ons niet alleen richten op bemiddeling, maar ook zorgen voor opleidingsmogelijkheden en een sociale integratie. En ook na de plaatsing blijven wij betrokken nog een half jaar betrokken bij de geplaatste kandidaat. We bieden dan ook een volledige dienstverlening om de duurzame baan te kunnen realiseren.”

Mooi vindt de jury dat er een relevant probleem onder de aandacht wordt gebracht en dat de ondernemers nu al zo’n groot netwerk van samenwerkingspartners hebben opgezet.

Join us pakt eenzaamheid aan 

Jolanda van Gerwe zet zich met Join us in voor het terugdringen van eenzaamheid onder jongeren. Ze brengt ze samen en helpt hen hun sociale redzaamheid te vergroten. Jolanda: “Dankzij onze onderneming kunnen we ervoor zorgen dat deze jongeren niet nog verder in de problemen komen. We hebben een methodiek ontwikkeld die met succes wordt toegepast in meerdere gemeenten. Als we winnen willen we deze methodiek uitbreiden voor onderwijsinstellingen en een preventief programma ontwikkelen. Dat voorkomt eenzaamheid in plaats van dat we het moeten oplossen. En daarnaast willen we ook jongeren buiten Brabant gaan helpen.” Jolanda geeft nog aan dat ze dankzij de IGNITE Award al veel heeft gewonnen: “Door alle media aandacht die we hebben gehad, kwamen we al in contact met verschillende organisaties.”

Volgens de jury zit de methodiek goed in elkaar. Ze noemen Join us een onderneming die een groot verschil kan maken met Jolanda als drijvende kracht.

Uit de Buurtfabriek: een plek voor iedereen

Ron Krielen en Yvonne Krom ondersteunen met hun onderneming Uit de Buurtfabriek een kwetsbare groep Eindhovenaren om actief deel te kunnen nemen aan de maatschappij. “Wij maken in teamverband hoogwaardige houten producten. En ons team is zeer divers. Van vluchtelingen die de taal willen leren en naar een betaalde baan toe willen tot mensen die herstellende zijn van een psychische stoornis die op zoek zijn naar regelmaat in het leven. En die diversiteit aan mensen in het team maakt ons zo sterk.” De reden om mee te doen aan de IGNITE Award is dat ze niet meer afhankelijk willen zijn van subsidies. “Dat geeft veel onzekerheid en het kost ons veel energie”, legt Yvonne uit. “Energie die we liever besteden aan het focussen op onze teamleden.”

Het initiatief van Uit de Buurtfabriek wordt door de jury een geweldig lokaal initiatief genoemd. Edward: “Lokale impact is mooi, maar door de eigen productenlijn van Uit de Buurtfabriek verder te lanceren, kan er nóg meer bereikt worden.”

 

Butterfly Effect: waardevolle ontmoetingen en natuurlijke verbindingen

Mensen met een beperking wonen vaak op mooie, maar afgelegen zorglocaties en zijn afhankelijk van zorgprofessionals. Stijn van Kreij en Marcel van Nistelrooij zagen hier een kans voor het opstarten van hun onderneming Butterfly Effect. Stijn: “Steeds meer mensen wonen alleen en willen deel uit maken van een gemeenschap. En daarnaast groeit de woningnood. Dat bracht ons op het idee om deze twee groepen te verbinden.” Dit doet Butterfly Effect door het verhuren van tiny houses aan vrijwilligers op zorglocaties. “Wij willen gelijkwaardigheid creëren tussen vrijwilligers en bewoners en tussen mensen met én mensen zonder een beperking”, vult Marcel aan. Het traject dat ze voor de IGNITE Award doorliepen leverde de ondernemers al veel op. “We hebben een samenwerking met een zorgorganisatie en een investeerder gerealiseerd”, geeft Stijn aan. “En dat toont meteen de waarde van onze coach gedurende het traject. Zij was degene die ons aanspoorde om alvast partners te vinden. Dat hadden we anders nog niet aangedurfd.”

Volgens de jury is het concept een kansrijk en uniek idee. Waar nu de komende periode, tijd en aandacht aan besteed zal moeten worden, is het opzetten van sterke contracten. “Met een kant-en-klaar juridisch pakket leg je alles goed vast”, legt de juryvoorzitter uit.

Sportevent helpt vluchtelingen presteren

Het Refugee Team helpt vluchtelingen werkervaring op te doen als vrijwilliger bij sportevenementen. Martijn Berghman is initiatiefnemer van het idee en legt het principe uit: “De vluchtelingen helpen vrijwillig bij evenementen en daarvoor brengen eventmanagers ons in contact met hun bedrijvennetwerk van sponsoren en leveranciers. Wij kunnen onze teamleden zo aan een passende vervolgstap helpen binnen dit netwerk.” Daarbij kijkt het Refugee Team niet meteen naar de droombaan die de vluchteling heeft. “Dat is niet altijd haalbaar”, geeft Martijn eerlijk aan. “Maar we kunnen wel een eerste stap zetten. En daarnaast vinden wij het vooral belangrijk dat vluchtelingen meedoen in de maatschappij. Dat ze meteen integreren en de taal en culturele verschillen leren.” De jury toont haar lof voor deze gedachte.

Edward: “Het is mooi dat de vluchtelingen op deze manier direct zichtbaar zijn in de maatschappij. De match begint meteen, zonder dat er al een baan is.”

Nibblr: eating together, makes life better!

Een social-dining platform dat het mogelijk maakt om maaltijden te delen met mensen uit de buurt, dat is waar Nibblr bij helpt. “Nibblr is een app en haalt alle drempels weg om bij onbekende mensen te gaan eten”, legt Yannick Kampschoer als bedenker van het concept de app uit. “Niemand belt zomaar bij een onbekende aan om te vragen of hij mee mag eten. En daarnaast is een app natuurlijk helemaal van deze tijd. Het is digitaal, maar zorgt wel voor sociale interactie. Echte sociale interactie en dat gaat eenzaamheid tegen.”

Edward geeft aan dat Nibblr heel toegankelijk is voor iedereen: “Deze sociale interactie is mooi, maar er kan nog meer inzitten. Als zichtbaar wordt wat het effect is van alle bijzondere ontmoetingen die jullie helpen realiseren. Goed om te kijken hoe die sociale impact in het businessplan te integreren.”

 

Publieksfavoriet: Uit de Buurtfabriek

Na het juryberaad wordt de spanning in de zaal nog iets verder opgevoerd door eerst de publieksfavoriet te verkiezen. Na een korte stemming gaat deze prijs naar Uit de Buurtfabriek. Edward van der Marel stapte vervolgens als juryvoorzitter het podium op en geeft aan dat hij namens de hele jury spreekt als hij zegt dat het beoordelen van alle finalisten heel erg leuk was om te doen. “We vonden het mooi om te zien hoeveel jullie hebben geleerd en hoe succesvol jullie nu al bezig zijn met het vinden van investeerders en het werven van klanten.”

Butterfly Effect: kansrijk en uniek

De tweede plaats gaat naar Butterfly Effect, die daarmee een bedrag van € 50.000 wint. Volgens de juryvoorzitter is dit echt een kansrijk en uniek idee. “Niet eerder is ‘wonen met zorg’ op deze manier benaderd.” Stijn van Kreij en Marcel van Nistelrooij geven aan dat ze dit bedrag gaan besteden aan het juridisch uitwerken van hun plan. Zij nemen de tip van de jury dus meteen ter harte.

 ‘Refugee Team pakt op toegankelijk wijze evident probleem aan’

Refugee Team winnaar IGNITE 2018De winnaar met een prijs van € 100.000 is het Refugee Team. Edward: “De zichtbaarheid van deze onderneming is groot; het kan op veel plekken worden ingezet. Het is mooi dat Refugee Team zoiets toegankelijks als sport koppelt aan een evident probleem.” Martijn Berghman reageert verheugt: “We zien dat onze aanpak werkt en willen graag onze rol in het integratieproces versterken. En aangezien in 2020 de inburgering geheel naar de gemeente gaat, ligt daar voor ons een grote kans. Deze investering maakt dat wij nu echt door kunnen pakken.”