Draad en Daad

Zet zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt

Kim van Aarle-Rijkers maakte de overstap van de commerciële sector naar sociaal ondernemerschap om meer voor de maatschappij te betekenen. Via haar netwerk kreeg ze de kans om een sociale onderneming over te nemen. Dit leidde tot de oprichting van Draad en Daad, een onderneming uit Schijndel die maatschappelijke impact creëert door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden en werkervaring te bieden. De onderneming verkoopt verschillende producten en diensten en combineert dit met arbeid, zorg en scholing in de afdelingen Het Atelier, De Studio, Het Kantoor en De Snoeperij.

In Het Kantoor wordt administratief werk gedaan met aangepaste werkplekken voor mensen met lichamelijke beperkingen en autisme. De Studio omvat taken zoals koken, bakken, licht productiewerk en inpakwerkzaamheden. In de Snoeperij worden klanten ontvangen voor maak- en verstelwerk, cadeautjes, en handgemaakte snoeptraktaties. Het Atelier maakt producten voor bedrijven en consumenten, vaak met gerecyclede materialen. Daarnaast worden textielproducten geborduurd met namen of logo’s en er wordt maatwerkkleding gemaakt voor mensen met lichamelijke beperkingen, zo snijdt het mes aan twee kanten. 

Draad en Daad streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht beperkingen. Ze bieden op maat gemaakte trajecten om persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen. Het team is klein, waardoor iedereen elkaar kent en er persoonlijke aandacht is voor elke medewerker. De diversiteit binnen het team stimuleert samenwerking en sociale binding, waardoor iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt. Bovendien hebben ze zorgprofessionals in dienst en aangepaste werkplekken om mensen met (zware) lichamelijke handicaps te ondersteunen.

Met haar deelname aan de IGNITE Award hoopt Kim het bedrijf verder te ontwikkelen en klaar te maken voor de toekomst. Ze kijkt er enorm naar uit en droomt van uitbreiden en een eigen bus om medewerkers te vervoeren, zodat ze gemakkelijker naar hun werk kunnen komen. Draad en Daad is vastberaden om een duurzame, positieve verandering te brengen in het leven van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zo bij te dragen aan een inclusieve samenleving.

Q.Fotografie(65van110)