Social Shuffle

Een klas vol positieve veranderingen

Yvonne van den Berg en Inge Volman leerden elkaar kennen tijdens hun werk aan de Radboud Universiteit. Samen startten zij Social Shuffle, de Nijmeegse onderneming achter Stoeltjesdans.nl, een online monitoring tool voor het primair en voortgezet onderwijs die het sociale klimaat in schoolklassen verbetert en bijdraagt aan een veilige en positieve schoolervaring voor kinderen.

Helaas wordt één op de tien kinderen tijdens hun schoolperiode stelselmatig gepest. Dit kan leiden tot stress, mentale problemen en verminderde leerprestaties. Voor leerkrachten blijft veel van dit pestgedrag verborgen, omdat het buiten hun zicht plaatsvindt. Tot voor kort waren wetenschappelijke instrumenten om dit gedrag te monitoren nauwelijks toegankelijk voor hen.Stoeltjesdans brengt hier verandering in. Gebaseerd op bewezen werkbare methodes stelt deze tool leerkrachten in staat pestgedrag te herkennen en sociale relaties in de klas te verbeteren. Stoeltjesdans genereert gedetailleerde rapporten en biedt wetenschappelijk onderbouwde adviezen voor een optimale klasindeling, wat bijdraagt aan sociale veiligheid en inclusie in de klas. Door negatieve sociale patronen aan te pakken en een positief leerklimaat te bevorderen, draagt Stoeltjesdans bij aan het welzijn én de ontwikkeling van kinderen. 

Social Shuffle heeft veel ambitie. In 2028 willen ze 400.000 leerkrachten en 10 miljoen kinderen geholpen hebben in binnen- en buitenland. Ze kijken er naar uit om met de hulp van de IGNITE Award hun bedrijfsplan te versterken en Stoeltjesdans uit te breiden naar speciaal- en nieuwkomersonderwijs, om zo een duurzame en positieve verandering teweeg te brengen in het onderwijs.

Q.Fotografie(103van110)