IGNITE Award: boost je social startup

Ondernemers die maatschappelijke winst boven financiële winst stellen. In elke branche kom je ze tegen. De samenleving beter maken zit ze in het bloed. Het zijn doorzetters die hun nek uitsteken en met slimme, innovatieve oplossingen maatschappelijke problemen aanpakken.

Ben jij ook zo’n ondernemer? Dan hebben wij iets voor jou: de IGNITE Award, een boost voor je startende sociale onderneming.

Sociaal ondernemers creëren maatschappelijke meerwaarde

Sociaal ondernemers leveren een product of dienst en hebben een verdienmodel. Net als elke andere onderneming. Maar geld verdienen is niet hun hoofddoel. Het is een middel om maatschappelijke meerwaarde te creëren, ook wel impact genoemd. Die impact is het primaire doel van sociaal ondernemers.

Sociaal ondernemers vind je in alle sectoren van het bedrijfsleven. Het geld dat ze verdienen zetten ze in om een maatschappelijk doel te bereiken. Dat is meteen het grote verschil met reguliere ondernemers.

Sociale waarde creëren, dat is het primaire doel van sociaal ondernemers. Maar het zijn geen goede doelen organisaties. Ze hebben een verdienmodel dat hen financieel zelfredzaam maakt. Daardoor zijn zij niet of nauwelijks afhankelijk van subsidies of giften.

Voorbeelden van sociaal ondernemers

specialisterrren

Specialisterrren

Voorbeelden van bekende sociaal ondernemers zijn Tony’s Chocolonely en het softwarebedrijf Specialisterren. Tony’s Chocolonely probeert de ketens te verbeteren door te komen met een eerlijker product. Specialisterren richt zich op participatie door autisten in dienst te nemen. Andere mooie voorbeelden van sociaal ondernemers vind je onder de deelnemers aan eerdere edities van de IGNITE Award.

Mevrouw Spijker

Bijvoorbeeld De Zorgoppas die ouders van zorgintensieve kinderen via een on- en offline platform koppelt aan gespecialiseerde oppaskandidaten. Of Mevrouw Spijker uit Arnhem die vrouwen uit de bijstand opleidt tot klusvrouw, hun zelfvertrouwen groeit en hun zelfredzaamheid vergroot.

Sociaal ondernemen is in opkomst. Volgens McKinsey zijn er inmiddels vele duizenden sociale ondernemingen in Nederland. Ze zijn actief in allerlei branches. Van zakelijke en facilitaire dienstverlening tot consumentenproducten, zorg, educatie en internationale ontwikkeling. Onder hen vind je ook een flink aantal winnaars van eerdere edities van de IGNITE Award.

De IGNITE Award daagt je uit

Wat onderneem jij om de wereld te verbeteren? De IGNITE Award daagt je uit! Schrijf je in met jouw onderneming of business-idee. Wij zijn op zoek naar ondernemers die aanstichters willen zijn van échte sociale verandering. Is jouw business-idee één van de zes beste inzendingen? Dan begeleiden we je in een intensief traject naar succesvol sociaal ondernemerschap.

Meld je aan tussen 1 en 28 september 2017 en doe mee. Je kunt je vanaf 1 september online aanmelden. Lees hier alles over de aanmelding, de voorwaarden en de procedure.