IGNITE Award zoekt: ruwe diamanten

IGNITE versterkt de sector van sociaal ondernemerschap in Nederland. Onze insteek: social startups met goede sociale businessideeën helpen te laten ontwikkelen tot succesvolle sociale ondernemingen.

Social startups kansen bieden

“Met IGNITE willen we een bijdrage leveren aan het versterken van sociaal ondernemerschap als sector in Nederland. Onze insteek is daarbij altijd geweest: startend ondernemers met goede sociale businessideeën te helpen ontwikkelen tot succesvolle sociale ondernemingen. Sociale ondernemingen die echt een verschil maken in het leven van mensen in een kwetsbare situatie en dat op een financieel duurzame manier weten te bereiken.”

De IGNITE Award is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds (AJF). Het AJF zet zich in voor de organisatieversterking van sociale ondernemingen, zodat zij hun impact duurzaam kunnen bereiken en maximaliseren.

“Als starter kan je vaak nog wel wat meer coaching, expertise en inzet van netwerk gebruiken dan de sociaal ondernemers die het AJF regulier ondersteunt. Met de IGNITE Award willen we startende sociaal ondernemers ook de kans geven zich te ontwikkelen.”

Je sociale doelstellingen staan in alles wat je doet voorop

“Om een sociale onderneming te beginnen, heb je naast een goed idee ook een aantal andere belangrijke zaken nodig. Denk aan de juiste expertise, kennis, ervaring én financiële middelen om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren. Dat is als reguliere starter al best lastig, maar als social startup heb je nog een extra uitdaging.

Want je start je onderneming omdat je een oplossing wilt leveren aan een maatschappelijk probleem. Je sociale doelstellingen staan in alles wat je doet voorop, maar moeten uiteraard wel in balans zijn met je financiële inkomsten. Niet iedereen heeft bij de start al direct die balans. Daarom is ons trainingsprogramma er op gericht ondernemers te helpen het maximale uit zichzelf, hun team en de onderneming te halen, met als doel het maatschappelijk probleem waar zij zich op richten zo goed mogelijk aan te pakken.”

Je krijgt toegang tot kennis, deelname aan leerzame workshops en een interessant netwerk.

Hoe doet IGNITE dat precies?

“Het IGNITE trainingsprogramma noemen we de Business Pressure Cooker: die bestaat uit workshops over het meten van impact, marketing & sales, finance, rechtsvormen & governance. Daarnaast krijg je als finalist een coach die samen met jou kritisch naar je ideeën en onderneming kijkt. Ook wordt er een professionele bedrijfsvideo gemaakt, volg je pitchtraining én mag jij jouw sociale onderneming pitchen voor een vakjury.

Als finalist krijg je alle tools aangereikt om van jouw businessidee een kloppend plan te maken óf je bestaande plan aan te scherpen. Uiteindelijk ontvangen twee van de acht ook een significant startkapitaal.”

Wil je weten hoe oud-finalisten het traject hebben ervaren? Kijk hier:

Heb je nog een tip voor deelnemers?

“Ben je finalist dan heb je aan het eind van het traject een sterk en doordacht haalbaar businessplan waarmee je echt verder kunt. Dat plan pitch je, maar je pitcht niet alleen voor de jury. Er zit publiek in de zaal. In dat publiek zitten ook investeerders waaronder verschillende fondsen. Dat is een super waardevol netwerk. Denk goed na over wat en wie je nodig hebt om jouw sociale onderneming verder te brengen, ook na de pitch op 12 november.

Ga praten met de mensen uit de zaal. Die mensen zijn daar omdat ze graag willen luisteren naar jou als ondernemer. Ze zijn benieuwd wat jij te bieden hebt, hoe jij met jouw bedrijf impact maakt. Denk altijd aan het volgende scenario. Ook als je de prijs niet wint, moet je de volgende dag verder. Je ondernemersavontuur begint dan pas eigenlijk echt!”

Mijn tip is: ga niet voor alleen voor de eindstreep van de IGNITE Award, maar kijk verder.

Meedoen?

“Als je mee wilt doen dan hoeft je plan nog niet compleet uitgewerkt te zijn. Wel is het belangrijk dat je duidelijk laat zien welk probleem jij aanpakt én dat je helder antwoord kunt geven op 10 vragen die gaan over je onderneming. Ook als je al eventjes op weg bent met je bedrijf kun je meedoen, de grens ligt bij maximaal twee jaar actief zijn. Je zit dan ook nog in een fase waarin je een heleboel dingen moet uitdenken en waar het trainingstraject van IGNITE je absoluut kan helpen.”

Meer over je aanmelding en voorbereiding vind je hier.

IGNITE award 2019

“Als deelnemer kun je dus in de ideeënfase of in de startersfase zitten. Belangrijk is dat de sociale impact van je plan mensgericht is. Denk aan impact op het gebied van: sociale cohesie, arbeidsparticipatie, vernieuwing in de zorg of het tegengaan van uitsluiting van bepaalde groepen. Wat wij zoeken zijn ruwe diamanten die we kunnen helpen om hun idee voor een sociale onderneming echt een boost te geven. En die ruwe diamant kun jij zomaar zijn!”

De IGNITE Award daagt je uit!

Wat onderneem jij om de wereld te verbeteren? Schrijf je in met jouw onderneming of business-idee. Wij zijn op zoek naar ondernemers die aanstichters willen zijn van échte sociale verandering. Is jouw businessidee één van de zes beste inzendingen? Dan begeleiden we je in een intensief traject naar succesvol sociaal ondernemerschap.

Meld je aan tussen 1 juni en 31 juli 2020 en doe mee. Lees hier meer over voorbereiden, de voorwaarden en aanmelden.

Lees verder