Op bezoek bij: De Wit Wasserij – donuts & bar

Doe je liever iets leuks in plaats van de was? Snel naar De Wit, dan hoef je niet te kiezen!

Deze wasserette/bar/bakkerij is een oase van groen in het centrum van Nijmegen. Hier kun je allerlei lekkers eten en drinken terwijl je ondertussen de was doet. En je bent niet de enige; bij De Wit draaien naast particuliere wasjes ook die van zo’n 30 horecagelegenheden in Nijmegen. En kom je bij De Wit, dan draag je ook nog eens bij aan sociale impact. De Wit biedt werkgelegenheid aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

No more excuses voor die berg was, dus.

De Wit Wasserij

Zelfs op de (laten we hopen) heetste dag van het jaar staat het team van De Wit onder leiding van oprichters Saskia en Anke voor je klaar. Ondanks de hitte is een van de medewerkers druk bezig met het vouwen van de was en komt een jonge moeder met haar kleintje binnen om haar was aan te zetten.

De wasserette is onze core-business

Het is een feest voor het oog bij De Wit: een met mos beklede wand, mooie waszakken en een discobal aan het plafond. Dat is slechts de wasserette, de rest van deze zaak ziet er net zo prachtig uit. “We willen ook gewoon écht een mooie, hippe, leuke onderneming zijn in het centrum van Nijmegen. Dat we een sociale doelstelling hebben betekent niet dat onze jongeren ergens achteraf moeten zitten met hun werk. We willen ze juist hier in het centrum hebben. In een mooie zaak waarop ze trots zijn er te werken. We regelen het liefste alles zo gewoon mogelijk. Ze krijgen al vaak genoeg te horen dat ze anders zijn, wij zijn van mening dat ze hier ook gewoon tot hun recht kunnen komen.”

De Wit Wasserij
De Wit Wasserij

Saskia: “We werkten beide in het onderwijs met jongeren die om allerlei redenen uitvielen op school. Die overbelaste jongeren zagen we vervolgens vaak opnieuw vastlopen in werk. Zelf gaven ze aan het vervelend te vinden dat veel werkplekken gekoppeld zijn aan zorginstanties. Het maakt dat het anders voelt dan een reguliere werkplek. Anke vult aan: “jongeren willen vooral gewoon normaal zijn en erbij horen.”

Ze willen niet achteraf zitten of met een sticker op de deur dat ze anders zijn.

“Met die ervaring besloten we te kijken hoe we hier een passende oplossing voor konden vinden. In 2015 deden we mee met de IGNITE Award. Dat was echt een supergoed programma voor ons. Het zorgde dat onze plannen concreet werden en we kregen goede feedback. Het was ook een opsteker dat wij met ons idee als finalist werden geselecteerd. Geselecteerd worden was voor ons echt dé verandering, qua inhoud maar natuurlijk hielp het ook bij het zelfvertrouwen. Het gaf ons de bevestiging dat het dus echt een goed idee was!” aldus Saskia.

De Wit Wasserij - bar
Donuts bij De Wit Wasserij
De Wit Wasserij

Anke gaat verder: “Uiteindelijk kregen we de locatie niet rond voor ons oorspronkelijke plan, maar toen diende zich een andere optie aan. Mark Nijhuis, oprichter van het naastgelegen hotel en restaurant CREDIBLE, wilde graag aan de gang met sociaal ondernemen. Hij had al een locatie, DE WIT, maar zocht nog expertise. Wij hadden wel ervaring met sociaal ondernemen, maar geen locatie. Zo groeide het oorspronkelijke idee van een hostel uit naar horeca, bakkerij en wasserette met bezorgdienst.”

Ook zonder was ben je van harte welkom. Op de kaart staat een heleboel lekkers, de bar is goed gevuld en de dames zijn inmiddels ook bekwaam cocktailmakers.
Inmiddels, want dat was niet meteen zo. “Het was wel een grote stap hoor. Als het terras dan vol zat en iemand vroeg om een cocktail met een komkommer-topping keken we elkaar vragend aan.”

De Wit Wasserij - bar
De Wit Wasserij
Soms voelde het toch een beetje als buurman en buurman die een horecazaak gingen beginnen. Maar dan meer juf en juf.

De horeca krijgen de dames nu aardig onder de knie, missen ze het onderwijs wel eens?

“Nog geen dag” zegt Saskia meteen. Ondanks de grote uitdaging is ze ontzettend blij dat ze de keuze gemaakt hebben. En Anke? Die was liever nog eerder gestopt: “De begeleiding van de jongeren is vergelijkbaar, maar het werk zelf is veel dynamischer. Wij staan ook gewoon op de werkvloer. Zien dat iemand uit het team niet fijn in z’n vel zit en dan tijdens het werk dat gesprek aan kunnen gaan, dat is waar het om gaat. Doordat we elkaar al lang kennen vanuit het werk zijn we daarin ook zo op elkaar ingespeeld dat we moeiteloos ruimte voor die extra begeleiding kunnen maken.”

Dan is het tijd om de was weg te brengen. De e-bike wordt volgeladen en Anke vertrekt.

De Wit Wasserij bezorgservice

Wat inspireert jullie?

Anke begint: “Laatst was er een meisje dat bij ons aan het werk wilde. De gemeente had een ander plan maar ze sloeg met de vuist op tafel en hield voet bij stuk. Dat is voor ons echt een teken dat het klopt. Als jongeren zoals zij zeggen dat zij bij ons willen werken en er trots op zijn als dat lukt, dan doen we het echt goed.”

“Andere sociaal ondernemers ontmoeten, is ook enorm inspirerend,” vult Saskia aan. “Ervaringen uitwisselen, starters spreken, dat lukt af en toe al maar het zou leuk zijn om dat nog vaker te kunnen doen.” “En Pinterest!” – komt er achteraan. “Dat creatieve, er is zo veel moois op te vinden. Nu zijn we weer aan het denken over leukere tassen om de donuts in te vervoeren, zo’n grote doos is op de fiets natuurlijk niet handig.”

Donuts bij De Wit Wasserij
De Wit Wasserij
De Wit Wasserij

Wat waren de grootste lessen tot nu toe?

Saskia: “In het begin was álles nieuw, dan komt er heel veel op je af. Inmiddels begint de rust er in te komen en merk je hoeveel je al geleerd hebt.”

Anke: “Voor ons beiden was netwerken echt een grote uitdaging. Zeker een paar jaar geleden tijdens de IGNITE Award. Inmiddels hebben we daar al grote stappen in gezet. Vragen stellen en iemand aan z’n jasje trekken gaat al zo veel beter. Natuurlijk blijft de combinatie van commerciële én maatschappelijke doelen ook een zoektocht. Daarnaast hebben we ook te maken met drie erg verschillende activiteiten in een bedrijf; de bakkerij, de bar en de wasserij. Om die allemaal soepel te laten draaien hebben we ook de nodige ervaring op moeten doen.”

De Wit Wasserij
De Wit Wasserij

Welke uitdagingen liggen er voor de komende periode?

Nu komen we in de fase waarin het efficiënter is als we taken meer gaan onderverdelen. Hoe die verdeling te maken, dat is nog zoeken. En het aan het werk helpen van de jongeren die uitstromen naar werk. We hebben net een leuk én zinnig gesprek gehad met de gemeente.

Anke & Saskia van De Wit Wasserij

Nog tips voor toekomstig IGNITE-ers?

Saska: “Als je maar denkt dat je en idee hebt, meedoen met IGNITE!”
Anke: “En stel aan iedereen vragen en duik er in, vol!!”

Dat deze dames smaak hebben is te zien, het hart zit overduidelijk op de goede plek en het doorzettingsvermogen is al méér dan bewezen. Hup, die donuts halen dus!

www.dewitwasserij.nl

Fotografie: Iris Immink

 

Dit artikel verscheen op 11 juli 2019. De huidige activiteiten van de Wit Wasserij komen niet meer geheel overeen met bovenstaand artikel.

Lees verder