Op bezoek bij: HanzeDuck

Middenin het groen in Zwolle vind je Buitengoed de Herfte, een bedrijventerrein waar verschillende sociaal ondernemers gevestigd zijn. We gingen op bezoek bij twee bijzondere werkplaatsen; Smederij Zwolle en Hanzeduck. In dit deel kijken we mee achter de schermen bij sociale onderneming HanzeDuck en spreken we oprichter Jan Jansen.

Kleurrijke portieren, vintage borden, autobanden en gereedschap. Als leek snap je direct waar de aantrekkingskracht tot het werken met de ‘lelijke eend’  vandaan komt wanneer je binnen stapt bij HanzeDuck.

Het gaat om tastbare zaken met een tastbare uitkomst. Haal je iets helemaal zelf uit elkaar? Dan leer je ook sneller hoe het weer in elkaar hoort. Je ziet het eindresultaat stap voor stap ontstaan.

Dat is ook meteen waarom oprichter Jan Jansen koos voor het werken met de ‘lelijke eend’ (2CV): “Werk je met een lelijke eend, dan kun je er zelf alles af halen.”

HanzeDuck

Hoezo ‘lelijk’

HanzeDuck leidt kwetsbare jongeren op binnen de autotechniek. Dit zijn jongeren die binnen het reguliere onderwijs hun draai niet vinden. Ze hebben leer- en/of gedragsproblemen en in sommige gevallen is ook hun thuissituatie verre van ideaal. De eenvoud van deze auto geeft ze de kans al heel snel technisch wat te kunnen.

“De jongeren hebben het gevoel dat ze al monteur zijn, terwijl wij ons eerst richten op hun problematiek. Gaandeweg gaan we ze pas technisch begeleiden.”

Jan vertelt verder: “Ik heb eerder met MBO niveau 3 en 4 leerlingen te maken gehad waaraan je veel techniekkennis  over kunt dragen.” Op niveau 0 tot 1 is dat anders en draait het minder om techniek. Daar draait het eerst om de jongeren zelf. Vanuit de problemen die zij ervaren, gaat HanzeDuck met de jongeren aan de slag met hun specifieke leerdoelen”

De techniek van de 2CV is de sleutel tot het succesvol onderwijzen van onze jongeren. Hierdoor doen ze snel zelfvertrouwen op, ervaren minder schooldruk en leren ze wél de benodigde vaardigheden om een certificaat te behalen.

Hoe is HanzeDuck ontstaan?

De aanpak met de Eend ontstond gaandeweg. Jan heeft 30 jaar in het onderwijs gewerkt als leidinggevende en docent autotechniek, tweewielertechniek en werktuigbouwkunde. In zijn werk zag hij veelal autistische jongeren bovendrijven, die niet zomaar op hun plek waren binnen het onderwijs. Om daar beter mee om te gaan zocht hij met zijn team naar allerlei passende trainingen.

“Techneuten zijn heel direct en zeggen vaak ‘dit doe je niet goed’. Dat moet je bij een zwaar autistische jongen helemaal niet doen.”

“Die boodschap moet je op een bepaalde manier brengen. Daar zijn we behoorlijk geschoold in geraakt door de jaren heen.” Toen er op Buitengoed De Herfte een pand vrijkwam huurde Jan de werkplaats. De jongeren die in aanmerking kwamen om techniek te volgen kwamen toen hier naartoe.

DSC04849

Wie kan er bij HanzeDuck terecht?

“Iedereen kan leren en iedereen kan werken, al is het maar een halve dag. Daar geloof ik heilig in. We zoeken dan ook voor iedereen wat bij hem of haar past. De één leert heel veel van een herhalende handeling, terwijl de ander juist afwisseling nodig heeft. Nu hebben we bijvoorbeeld een jongere die iedere twee minuten een vraag stelt. Dat is voor mij ook weer een uitdaging om te ontdekken hoe we daar het beste mee omgaan.”

De laatste twee jaar vangt HanzeDuck ook vroegtijdig schoolverlaters op. “Ze hebben in de werkplaats niet in de gaten dat we ze op het spoor van het onderwijs houden. Door onze manier van doen houden we ze bij de les.” De laatste twee leerlingen zijn na vier maanden weer teruggestroomd naar hun school en hebben hun opleiding afgemaakt.

“Zij denken dat ze voor die auto komen, terwijl wij ons op hen richten.”

De afgezwaaide jongeren komen regelmatig nog eens buurten: “Er was een behoorlijke dwarsligger bij en die belde een tijd geleden op. Hij vroeg: ‘Vind je het goed Jan, dat ik een keer een dag langskom en de jongens wat vertel over plamuren en schuren?’ Hij vroeg de namen van de jongens van de lesdag en zei ‘Je moet er zelf ook bij’. Op het eind van de dag gaf hij iedereen een certificaat, dat had hij zelf bedacht en moeite in gestoken. Dan heeft hij toch nog een grote groei doorgemaakt. Dat is heel erg leuk om te ervaren.”

Er is bij HanzeDuck plek voor acht jongeren per dag. Meer dan dat zou afbreuk doen aan de begeleiding die Jan biedt. Het grootste deel van de week staat hij namelijk alleen. Een dag in de week is er een collega die mee sleutelt in de garage. Ook  vervangt hij Jan wanneer hij ziek is.

DSC04881

De toekomst

“Ik doe het nu alleen en dat is best een klus. Gelukkig heb ik een collega waar ik op terug kan vallen. Voor de jongens zou het geweldig zijn als we vijf dagen per week open zijn. In mijn eentje lukt dat niet, dan krijg ik het thuis te horen”, lacht Jan. “In het ideale geval is er iemand die het op den duur over wil nemen. Diegene zouden mijn collega en ik dan kunnen bijstaan. Dan breiden we de verhuur uit en kunnen we ons ook bezighouden met in- en verkoop.”

Klantenwerk had tot nu toe niet de hoogste prioriteit, het vraagt meer tijd. “Maar dit jaar gaan we de verhuur meer promoten; bruiloften, fotosessies of andere gelegenheden. Zo krijgen de jongens de kans om eens een keer een buitenstaander te spreken.” Wel met 1,5 meter afstand  natuurlijk.

Er is veel aandacht voor de lelijke eend, vaak zijn het mensen die van oudsher een voorliefde voor de auto hebben. “Laatst was er een dame wiens vader altijd een Eend gereden had. Voor zijn verjaardag gaf ze hem een dag rondrijden in een Eend cadeau, hij vond het geweldig.”

Dan komt er iemand de ruimte binnenlopen. Wanneer hij weer vertrekt zegt Jan: “Dat is de jongen die graag om de twee minuten een vraag stelt. Hij heeft het nu toch al een uur zelfstandig weten te doen.” We vertrekken naar de werkplaats waar de jongens met grote trots laten zien waar ze aan werken.

DSC04790

HanzeDuck

Dit sociaal leerbedrijf  biedt jongeren die niet meekomen in het reguliere onderwijs de kans zich te ontwikkelen in de autotechniek, certificaten te behalen en het belangrijkste; als persoon te groeien.

Wil jij een Eend huren voor een speciale gelegenheid óf lijkt het je geweldig om een sociaal leerbedrijf als HanzeDuck te leiden? Neem dan contact op met Jan Jansen via welkom@hanzeduck.nl.

Meer inspirerende verhalen van sociaal ondernemers lezen? Ga dan naar onze blog.

DSC04889

Lees verder