Op bezoek bij: Saeed Zwolle

Samenkomen, eten delen en van elkaar leren, dat zijn de ingrediënten van deze lunchroom. Medeoprichter Evianne Beijeman vertelt over de het verhaal achter deze bijzondere plek.

Saeed is een ontmoetingsplek voor statushouders en bestaat uit een lunchroom en trainingslocatie. ‘Maar het runnen van een horecazaak is niet het einddoel. In de toekomst willen we graag meer evenementen en bijeenkomsten organiseren,’ zegt Evianne Beijeman, medeoprichter van Saeed. Samen met Arnold Messelink opende zij in april 2020 de deuren.

Saeed

Waar is het idee voor Saeed ontstaan?

‘Toen ik op Lesbos werkte in het vluchtelingenkamp zag ik vooral mensen met dromen en talenten. Dáár wilde ik mij graag voor inzetten. Maar in het kamp ging dat niet, je biedt noodhulp en meer kun je op dat moment niet doen.’ Tijdens haar werk op Lesbos ontmoette ze Saeed, een jongen die ondanks de omstandigheden waarin hij verkeerde ontzettend optimistisch en positief was. Zijn positiviteit was een grote inspiratie voor Evianne. Daarnaast betekent Saeed ‘fortunate’; gelukkig.

Wij hebben zoveel kansen gekregen, dat gunnen we anderen ook.

Eenmaal weer in Nederland werkte Evianne het idee verder uit. Haar ervaringen waren uitgangspunt voor het plan: statushouders een plek bieden om te werken en te leren zodat ze hun talenten kunnen ontwikkelen en zelfvoorzienend kunnen worden. Niet lang daarna raakte Arnold bij Saeed betrokken. Met zijn ervaring en expertise in het naar werk begeleiden van statushouders vult hij Evianne goed aan.

IGNITE Award

Klein denken past niet bij Saeed, realistisch dromen wel. In 2019 namen Evianne en Arnold deel aan de IGNITE Award. Het was toen nog alleen een plan. Saeed werd als een van de acht deelnemers geselecteerd.

‘Dat was echt super voor ons. Het is inspirerend om van zo’n groep bevlogen sociaal ondernemers deel uit te maken en onze coach, Maarten Broekema, was en is een enorme hulp voor ons. Daarnaast zijn er deadlines, je móet wel keuzes maken. Dan ga je gewoon aan de gang. Waar je anders misschien drie jaar over zou doen heb je nu in acht weken staan. Zonder IGNITE was Saeed er niet in deze vorm gekomen.’

Saeed
Saeed

Hoe ben je in de tussentijd gegroeid als ondernemer?

‘In het begin hadden we totaal geen structuur en moesten we zelf ontdekken wat er allemaal moest gebeuren. Ondertussen hadden we wel al mensen die we begeleidden. Dat was best zoeken en daar kreeg ik echt stress van. Dan had ik de neiging om te zeggen: wacht maar even, ik doe het wel. Dat schiet niet op natuurlijk. Dat gaat inmiddels veel beter.’

‘Nu nemen Arnold en ik meer bewust de tijd om ook aan ons bedrijf in plaats van alleen in ons bedrijf te werken. Ik wil mij in de toekomst graag nog meer richten op de marketing en communicatie. Daar heb ik eerder nog niet veel tijd voor gehad.’

Taalles

Van dat gebrek aan structuur is inmiddels weinig te merken. Er is een taalles aan de gang waarbij de deelnemers op de werkvloer hun Nederland oefenen. Eerst wordt het terras klaar gemaakt voor de dag. De taaldocenten nemen de nieuwe woorden die voorbijkomen door. Ook gewoonten en gebruiken komen aan bod. Beraki vraagt hoe je fooi geeft en wat je moet doen als je op het terras de aandacht van de ober wil trekken. Evianne legt uit dat met de vingers knippen als onbeleefd wordt beschouwd, maar een hand opsteken niet.

Saeed

Dima

Dan komt Dima even naar buiten om te vertellen over haar werk bij Saeed en het werk in de keuken. Vooral de fijne sfeer en de samenwerking met Evianne en Arnold zijn leuk. Ze werkt nu vier maanden bij Saeed en droomt van het bereiden en verkopen van diepvries- en versproducten zoals falafel en koekjes.

Ook Dima droom groot. Ze wil namelijk haar eigen label oprichten en een fabriek openen, maar wel eentje met een airco. Lachend zegt ze: ‘voor de gasten is het weer vandaag heerlijk. In de keuken wordt het een beetje warm.’

Saeed

Hoe ziet de toekomst eruit voor Saeed?

‘We willen graag meer evenementen organiseren. Een van die evenementen is een streetfood festival in de binnentuin. Ook staat er een tuinconcert met Zwolse en Syrische muzikanten op het programma. En dan hebben we nog een aantal lege ruimtes. Net als Dima willen verschillende deelnemers graag hun eigen onderneming starten. Zoals een Arabische winkel met zoetigheden. Hier kunnen dan ook de heerlijke producten van chef Dima verkocht worden.’

Saeed

Lunchen, een concert bijwonen of even winkelen, genoeg redenen om even langs te wippen als je in Zwolle bent. Een ding is zeker; bij Saeed komen mensen en culturen samen.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook de blog over Smederij Zwolle.

Lees verder