Op bezoek bij Tworby

Steeds meer mensen hebben behoefte aan een aangepaste fiets. Maar deze fietsen zijn prijzig en bovendien hebben mensen thuis vaak al een goede, fiets met twee wielen staan. Tworby bedacht de oplossing voor dit probleem.

Waarom zou je die goede, betrouwbare tweewieler niet ombouwen tot een driewieler, dacht sociaal ondernemer Bob van den Berg. Hij begon Tworby en is inmiddels gegroeid tot een serieuze onderneming die in 2020 ook nog eens winnaar werd van de IGNITE Award. We zochten Bob op om te praten over zijn bedrijf, over wat hij in de tussentijd heeft geleerd en over tips voor toekomstige deelnemers van IGNITE.

IGNITE Award – Bob van den Berg

Bijzondere tijd

Net als bij de meeste (sociaal) ondernemers is het voor Bob lastig om te bepalen waar zijn bedrijf op dit moment staat. “Voor ons is het extra lastig, omdat we pas sinds anderhalf jaar verkopen. Alleen in coronatijd dus. We merkten dat ouderen – een van onze belangrijkste klanten – in het begin terughoudend waren, maar nu begint het steeds meer los te komen. Bovendien kennen steeds meer potentiële klanten én fietsenmakers ons product. Dat hebben we mede te danken aan onze IGNITE-coach Maarten Broekema, de organisatie van IGNITE, de Parkinson Vereniging en de Nederlandse ouderenbond ANBO.”

Ook is Tworby een pilot gestart waarbij ze gratis twintig aangepaste fietsen de weg op hebben gestuurd. “Daarmee willen we nog beter in kaart krijgen op welke manier ons product bijdraagt aan het welzijn van de klant. Mijn collega Maarten zegt: ‘ziet drinken, doet drinken’. Ziet fietsen, doet fietsen.’. Want de klant is natuurlijk uiteindelijk ook de ambassadeur van ons product. We merken dat dit in de praktijk ook echt zo werkt. In bepaalde dorpen hebben we al best veel verkocht. Omdat er ergens eentje rondrijdt, wordt er nog een verkocht, en nog een, en nog een.”

Tworby

Meer zelfvertrouwen als ondernemer

Bob merkt dat hij sinds de start van zijn bedrijf is gegroeid als ondernemer. “Ik heb meer zelfvertrouwen, dat is het belangrijkst. Als je begint met een bedrijf heb je de antwoorden niet. Maar soms heeft niemand het antwoord voor je en moet je gaan zoeken om erachter te komen. Voorheen dacht ik dat ik een probleem had als ik het antwoord niet direct had, maar nu heb ik geleerd dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Je wordt gaande weg vanzelf creatiever in oplossingen. Lukt het niet via de ene weg, dan lukt het wel via een andere weg.”

Inmiddels runt Bob Tworby samen met zijn collega Maarten. Een verandering waar Bob erg over te spreken is. “Het is gewoon heel erg fijn om het samen te doen. Je kunt samen sparren over dingen, samen iets aanpakken of vormgeven. Maarten is erg commercieel ingesteld en ik ben juist degene met de lange ervaring met Tworby en de vakinhoudelijke kennis. Hij is goed in sales, terwijl ik liever op strategisch niveau bezig ben. Door samen te werken kun je nog meer binnen je eigen expertise aan de slag, terwijl je wanneer je in je eentje onderneemt alles zelf moet doen.”

IGNITE-netwerk ook na traject belangrijk

Bob geeft aan dat het IGNITE-traject hem erg heeft geholpen in het professionaliseren van zijn onderneming. Mooie bijvangst is bovendien dat het winnen van de award deuren voor hem heeft geopend. “Je komt overal net wat makkelijker binnen, zeker in het begin. Investeerders en derden willen weten wat je al bereikt hebt. Als je dan kunt zeggen dat je hebt deelgenomen aan het IGNITE-traject en ook nog eens hebt gewonnen dan helpt dat zeker.”

Het contact met andere IGNITE deelnemers daar heb ik nog steeds veel aan".

Ook het contact met andere oud-deelnemers heeft Bob geholpen. “En eigenlijk heb ik er nog steeds veel aan. Tijdens het traject had iedereen intensief contact met elkaar. Daarna val je terug in je dagelijkse sleur en zit je weer op je eigen eilandje. Het is daarom heel fijn om af en toe nog met iemand van gedachten te kunnen wisselen. Ik heb bijvoorbeeld nog regelmatig telefonisch contact met Taru Anne van den Born (Slimme Streken, tweede prijs 2020). Daarnaast heb ik gewandeld met Teun Meulepas van Biky (tweede prijs 2019). Hij heeft mij in contact gebracht met de oud-directeur van Accel, die nu in onze raad van advies is gekomen. Dat zijn twee voorbeelden, maar ik heb nog met meerdere oud-deelnemers gesproken. Omdat zij ook mee hebben gedaan aan IGNITE, hangt er een soort positieve vibe. Iedereen herkent elkaars situatie en staat er daardoor voor open om een keer van gedachten te wisselen.”

Tips van Bob voor deelnemers en finalisten

Er is natuurlijk niemand aan wie je beter tips kunt vragen dan aan de winnaar van de IGNITE Award 2020. Uiteraard doet hij dat ook graag. Zijn belangrijkste tip: “Zorg ervoor dat alles in jouw businessplan op elkaar afgestemd is. Dat er geen aannames meer in je plan staan en dat alles dermate uitgezocht is dat het klopt. Een dichtgetimmerd businessplan is uiteindelijk het allerbelangrijkste.”

Als tweede tip voor iedere deelnemer van het traject is hij helder. “Stel zoveel mogelijk vragen. Je bent met een relatief klein groepje, dus het is slim om zoveel mogelijk vragen te stellen. Kennis en zeker specifieke kennis is heel duur, daar heb je als startende onderneming niet de middelen voor om in te schakelen. Dat je in het IGNITE-traject toch de kans krijgt deze mensen in een kleine setting te spreken is uniek. Probeer daar optimaal gebruik van te maken. Alle professionals die daar langskomen hebben jouw aanmelding aandachtig bekeken. Maak daar gebruik van.”

IGNITE Award finale 2020

Lees verder