De IGNITE Award helpt sociaal ondernemers impact te maken.

Nederland socialer te maken en écht te veranderen. Beginnende sociaal ondernemers die actief zijn op het gebied van sociale cohesie, arbeidsparticipatie, zorgvernieuwing, het tegengaan van eenzaamheid of uitsluiting binnen de samenleving, krijgen door het IGNITE trainingsprogramma een vliegende start. We wakkeren hun vuur aan.

Met individuele coaching en diverse business workshops helpen we hen de stappen te zetten die zij en hun onderneming nodig hebben om nog meer impact te maken. Kortom: we helpen ze verder. Ieder jaar verbinden we daarom een team van zeer ervaren coaches en trainers aan onze deelnemers. Dit doen wij dit jaar voor de achtste keer op rij. En voor het eerst op landelijke schaal.

Trainers

Senna Bouteba

ondersteunt sociaal ondernemers bij het schrijven van hun businessplan.
Meer info

Senna Bouteba

heeft in de afgelopen jaren als programmamanager en senior projectadviseur bij VSBfonds veel ervaring opgedaan met de beoordeling en begeleiding van projecten gericht op welzijn, zorg en arbeid en met sociale ondernemingen. Door die ervaring weet zij waar een succesvol project of een sociale onderneming aan voldoet en waarom het ene initiatief als magneet werkt voor financiers en het andere niet.

Inmiddels heeft zij haar eigen onderneming Blooming Projects en zet zij haar kennis in om sociaal ondernemers vroeg in hun traject te begeleiden bij het schrijven van een sterk businessplan.

Lees ook dit artikel met Senna Bouteba over het schrijven van een goed sociaal businessplan.

Kaj Morel

biedt betekenisvolle bedrijven en organisaties een alternatief voor traditionele, imago-gedreven marketing.
Meer info

Kaj Morel

Kaj Morel is pionier van de betekeniseconomie, identiteitsmarketingexpert en organisatieadviseur. Met zijn huidige bedrijf De Zaak van Betekenis zet hij zich in om gezamenlijk een samenleving te realiseren – de betekeniseconomie – waarin organisaties zich bewust zijn van hun betekenis voor anderen en actief bezig zijn om deze te vergroten. Kaj Morel gelooft daarbij in de kracht van echt en oprecht. “Met sterke identiteitsmarketing blijf je trouw aan je verhaal, terwijl je je product zo goed mogelijk verkoopt. Hoe meer mensen je weet te overtuigen van dat verhaal en je product of dienst, hoe groter het verschil dat je kunt maken.”

Lees ook dit interview met Kaj Morel.

Oud coaches & juryleden

Diem Do

won in 2019 IGNITE met haar sociale onderneming CodeGorilla waarmee ze langdurig werklozen de IT in brengt.
Meer info

Diem Do

zag kansen om de IT-wereld toegankelijker te maken. Met haar sociale onderneming CodeGorilla leidt ze langdurig werklozen op tot IT-ers die door kunnen stromen naar een betaalde baan. In 2019 won zij de IGNITE Award. In de tijd daarna heeft ze grote stappen gezet in het professionaliseren van haar onderneming. Diem weet als geen ander wat er allemaal bij komt kijken om als starter je onderneming sterk neer te zetten en te laten groeien.

Marc Huitink

Multi-ondernemer
Meer info

Marc Huitink

ziet altijd en overal ruimte voor verbetering en kijkt verder dan de dag van morgen. Kwaliteiten die hij als meervoudig ondernemer in verschillende branches maximaal inzet. Met oog voor zijn klantengroep, zorgt hij voor onderscheidende dienstverlening. Marc is partner in Dockpoint en daar helpt hij bedrijven met potentie in de moderne maakindustrie en/of circulaire economie. Tevens is hij initiatiefnemer van Buitengoed de Herfte in Zwolle, een social impact hub waar acht ondernemers impact maken. Zijn kracht als coach zit in het herkennen van talent en zijn positief kritische observaties. Hij brengt de juiste mensen op de juiste plek met elkaar in verbinding, waardoor bedrijven en mensen opbloeien.

 

Barbara Lemstra

Oost NL & Topfonds Gld
Meer info

Barbara Lemstra

Aan de start van haar carrière deed zij dat als oprichter van de Startersdesk Amsterdam. Vervolgens werkte zij 20 jaar als bankier, was politica en interimmer en is als toezichthouder betrokken bij verschillende instellingen in Oost Nederland, die onderwijs, zorg, innovatieve ondernemers, natuur en cultuur op een duurzame wijze dienen. Zoals ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en Topfonds Gelderland waar zij als lid van de raad van commissarissen toeziet dat het fondsvermogen op een zo efficiënt en verantwoord mogelijke manier op de juiste plek terechtkomt en er verantwoording over wordt afgelegd.

Martijn Berghman

Refugee Team
Meer info

Martijn Berghman

Niet alleen zet Martijn Berghman zich met passie in voor zijn eigen onderneming Refugee Team, dat enthousiasme zie je ook terug in zijn interacties met andere sociaal ondernemers. Eerder was hij al onderdeel van het IGNITE-programma door als alumnus in gesprek te gaan met de nieuwe lichting IGNITE-ers.

Martijn zag met de groei van Refugee Team zijn eigen rol binnen het team veranderen van de dagelijkse uitvoering naar een management-functie. Hij weet als geen ander dat je als sociaal ondernemer tijd moet vrijmaken om niet alleen in, maar ook áán je bedrijf te werken.

Siep Wijsenbeek

FIN: branchevereniging fondsen
Meer info

Siep Wijsenbeek

werkte 20 jaar als bankier met en voor ondernemers. Na een postdoctoraal Philanthropic Studies maakte hij de overstap van de financiële- naar de charitatieve sector. Als onderzoeker bij het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy en daarna als directeur van het Leids Universiteitsfonds leerde hij de maatschappelijke impact van charitatieve vermogensfondsen van dichtbij kennen. Nu zet hij zich in als directeur van de FIN, de koepel van vermogensfondsen met een bredere focus op maatschappelijk welzijn, natuur, internationale samenwerking, gezondheid en cultuur.

Maarten Broekema

vindt slimme oplossingen voor complexe samenwerkings- vraagstukken in de zorg.
Meer info

Maarten Broekema

startte zijn carrière als adviseur in de gezondheidszorg, achtereenvolgens bij PwC en Twynstra Gudde. De behoefte om zelf te gaan ondernemen bracht hem vervolgens naar BS&F, waar hij als directeur/eigenaar met een klein en bevlogen team meerdere innovaties in de sociale zekerheid en zorg ontwikkelde en naar de markt bracht. Concrete oplossingen vinden voor complexe (samenwerkings)vraagstukken is Maarten op het lijf geschreven, waarbij hij altijd kijkt naar de belangrijke balans tussen sociaal en financieel rendement. Zijn ervaring en netwerk zet hij momenteel in als ondernemer en adviseur in het sociale domein.

Gert-Hein de Heer

brengt focus bij het maken van keuzes over de financiële haalbaarheid van plannen.
Meer info

Gert-Hein de Heer

was CEO van Monuta en werkte jarenlang in verschillende topfuncties bij Holland Colours Apeldoorn. Als coach puzzelt hij graag mee en streeft hij naar ontwikkeling. “Goede medewerkers en ondernemers zullen altijd de drang hebben om te verbeteren en dat is groeien, ontwikkelen. Dat is maar goed ook want als je stopt met innoveren, is dat het begin van het einde.’’

Peter Hobbelen

vindt sociaal ondernemen het ultieme ondernemen. Confed is inmiddels een van de koplopers in sociaal ondernemen.
Meer info

Peter Hobbelen

Hij vindt dat het niet alleen anders moet, hij laat ook zien dat het anders kan. Voor hem is sociaal ondernemen het ultieme ondernemen. Na een internationale carrière in de luchtvaart, werkte hij aan de top bij twee grote sociale werkvoorzieningen (SW). In 2010 richtte hij de Meewerkers op, van waaruit hij voormalige bedrijfsonderdelen van de SW voortzette in succesvolle private sociale ondernemingen. In 2018 nam hij Confed over. Zo bouwde hij zijn bedrijf uit met 400 medewerkers, van wie een groot deel een arbeidsbeperking heeft. Confed group is inmiddels een van de koplopers in sociaal ondernemen.

Janine Tillema

weet mensen te inspireren en motiveren mee te groeien met de organisatie.
Meer info

Janine Tillema

werkte meerdere jaren als advocaat en bedrijfsjurist. Het ondernemerschap kwam bij toeval op haar pad en bleek haar op het lijf geschreven. Zij richtte Paula’s Choice Europe op, de enige distributeur van het gelijknamige Amerikaanse skincare merk, en bouwde het label in 12 jaar tijd uit in heel Europa. Janine schakelt makkelijk tussen visie en uitvoering en weet mensen te inspireren en motiveren mee te groeien met de organisatie. Kennis en ervaring die zij als coach inzet om social startups te ondersteunen bij de groei en verdere ontwikkeling van hun bedrijf.

Edith Kroese

Avance Impact
Meer info

Edith Kroese

is eigenaar van impact advies bureau Avance. Zij heeft meer dan 15 jaar ervaring in evaluaties en impact studies voor maatschappelijke organisaties, bedrijven en impact financiers. Edith is gespecialiseerd in het opzetten van systemen waarmee organisaties hun impact zelf kunnen monitoren en daarop kunnen sturen.

Henk van de Werfhorst

BrabantZorg
Meer info

Henk van de Werfhorst

heeft een gerespecteerde staat van dienst in de gezondheidssector. Met zijn orthopedagogische en bedrijfskundige kennis kijkt hij op een vernieuwde manier naar het verlenen van zorg. Vitaliteit en preventie zijn hierin voor hem belangrijke uitgangspunten. Hij was de afgelopen 15 jaar actief als voorzitter van de Raad van Bestuur van BrabantZorg.

Willemijn Verloop

Social Impact Ventures
Meer info

Willemijn Verloop

richtte op 24-jarige leeftijd War Child op en gaf 15 jaar leiding aan de organisatie. Sinds 2001 is zij actief als toezichthouder op het gebied van mensenrechten, duurzaamheid, cultuur en ontwikkeling, zowel in het maatschappelijke veld als voor het bedrijfsleven. Willemijn startte in 2012 samen met Mark Hillen Social Enterprise NL. Via dit platform zet zich zij in voor de ontwikkeling en groei van de sociale ondernemers sector in Nederland. Daarnaast is zij sinds 2014 oprichter/partner van Social Impact Ventures NL.

Bart Hartman

NOTS Impact Enterprises
Meer info

Bart Hartman

begon zijn loopbaan als consultant bij McKinsey & Company en was daarna als ondernemer betrokken bij het opzetten en transformeren van circa 15 bedrijven. Vanuit de overtuiging dat ondernemerschap een effectiever middel is om armoede te bestrijden dan traditionele liefdadigheid, richtte Bart NOTS Impact Enterprises op. NOTS verbetert de levensstandaard van mensen in ontwikkelingslanden door hen te voorzien van microkredieten en duurzame energie.

Egbert Reijnen

Quli
Meer info

Egbert Reijnen

heeft een gerespecteerde staat van dienst in de Geestelijke Gezondheid sector. De afgelopen 15 jaar was hij actief als voorzitter van de Raad van Bestuur bij het dr. Leo Kannerhuis: het kennis- en expertisecentrum op het gebied van autisme in Nederland. Egbert is een groot voorstander van vernieuwing in de zorg. Recent startte hij Quli, een innovatief digitaal platform, dat individuen de regie geeft over hun eigen zorgdossier.

Helmer Schukken

Social Impact Ventures
Meer info

Helmer Schukken

heeft twee succesvolle social enterprises opgezet en is investeerder bij Social Impact Ventures. Helmer heeft veel kennis over fondsenwerving, marketing en verkoop, financiële structurering en het optimaliseren van processen. Als coach bouwt hij graag samen met sociaal ondernemers aan het financieel succesvol laten worden van hun bedrijven. Het realiseren van sociale impact geeft extra voldoening.

Ton Gimbrère

Bonheur Horeca Groep
Meer info

Ton Gimbrère

is een echte MKB ondernemer: bij ieder goede dienst of product zoekt hij naar de toegevoegde waarde voor de markt. Dit specialisme en zijn commerciële expertise zorgden voor de succesvolle groei van Bonheur Horeca Groep. Recent droeg hij het stokje en zijn negen bedrijven over aan de volgende generatie. Talent zien en ontwikkelen bij een kleurrijke groep jongeren, daar ligt zijn hart. Meer dan tien jaar heeft Ton zich ingezet om jongeren in Tilburg e.o. met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden.

Sjoerd Hannema

Adviseur sociale ondernemingen
Meer info

Sjoerd Hannema

is een ervaren manager met een commerciële achtergrond. Na een lange internationale loopbaan als senior manager bij Heineken heeft hij leiding gegeven aan een commerciële startup en een goede doelen organisatie in Engeland. Momenteel is hij managing director bij de social enterprise Dick Moby. Daarnaast is Sjoerd ook actief als coach voor sociaal ondernemers binnen groeiprogramma’s van Social Enterprise NL.

Peter Paul Kissels

Multi-ondernemer
Meer info

Peter Paul Kissels

is een multi-ondernemer die zijn omgeving graag positief beïnvloedt en anderen inspireert dat ook te doen. Onder zijn regie is o.a. theater De Weijer uitgegroeid tot het culturele hart van Boxmeer én een broedplaats geworden voor jong talent in de regio. Met zijn eigenwijze blik op ondernemen ziet hij overal mogelijkheden om mensen verder te helpen en te verbinden. Hij koppelt zijn expertise en netwerk graag aan startende sociaal ondernemers om zo samen kansen te creëren.

Marcel de Groen

Ondernemerscoach
Meer info

Marcel de Groen

helpt als ervaren coach veel startende ondernemers hun talenten te ontplooien en zichtbaar te zijn. In zijn werkwijze is Marcel doel- én procesgericht, ambitieus, gefocust en gericht op kwaliteits- en talentontwikkeling. Door goed te luisteren en te begrijpen, onderzoekt hij samen met ondernemers welke vaardigheden ontwikkeld moeten worden om succeskansen te vergroten.

Annette Gudde

Ondernemerscoach
Meer info

Annette Gudde

ondersteunt als ervaren business coach en adviseur ondernemingen met een maatschappelijke doelstelling. Zij richt zich daarbij op zowel zakelijk inhoudelijke aspecten als de persoonlijke ontwikkeling van de mensen binnen de onderneming. Annette combineert haar strate- gische blik met een empathische houding en weet daardoor mensen te inspireren zinvolle veranderingen in gang te zetten.

Kees Klomp

Thrive Institute Rotterdam
Meer info

Kees Klomp

werkte jaren als marketeer en businessdeveloper bij grote reclamebureaus. Sinds 2005 zet hij deze expertise in als adviseur, mentor en lector op het gebied van de betekeniseconomie. Waarbij het zoals bij sociaal ondernemen gaat om het creëren van maatschappelijke waarde, in plaats van eindeloze financiële winst. Kees schreef de bestseller ‘Handboek betekenisvol Ondernemen’ en zette Purpose People op waarmee hij sociaal ondernemers een podium biedt.

Edward van der Marel

Spaghetteria
Meer info

Edward van der Marel

startte na zijn studies bedrijfskunde en economie zijn carrière in de financiële sector, waarbij zijn focus lag op venture capital. Zijn motto is dromen, denken, doen & doorzetten. Sinds 1999 participeert hij in jonge vernieuwende bedrijven. Sinds 2017 is Edward mede-eigenaar van restaurantketen Spaghetteria. Naast succesvol ondernemer en investeerder is Edward ook actief met een eigen fonds, waarmee hij ondersteuning biedt aan goede doelen.

Marieke van Loon

Pacaya Advies
Meer info

Marieke van Loon

heeft een jarenlange brede ‘hands-on’ ervaring in private wealth. Zij ondersteunt families met vermogensplanning en -overdracht, stelt met haar cliënten de beleggings- en investeringsportefeuilles samen en begeleidt alle processen rondom het familievermogen. Mede vanuit haar persoonlijke interesse, spreekt Marieke regelmatig met cliënten over het belang van impact investeren.

Bart Dura

Impact Vastgoed
Meer info

Bart Dura

heeft in 25 jaar tijd een gerespecteerde staat van dienst opgebouwd als ondernemer in de vastgoedbranche. Impact Vastgoed, waar hij directielid is, verzorgt de aan- en verkoop, verhuur en renovatie van onroerend goed in heel Nederland. Bart is ook actief als vastgoedinvesteerder, waarbij hij een bijzondere interesse heeft voor (vastgoed)projecten met een maatschappelijk karakter. Wat ook blijkt uit zijn betrokkenheid als bestuurder bij Stichting Job Dura Fonds.

Frans van Schijndel

Ondernemerscoach
Meer info

Frans van Schijndel

zette als bedrijfseconoom met expertise in marketing & sales in de business-to-business branche een groot ICT-bedrijf op. Afgelopen jaren is hij actief als management-coach. Centraal in zijn aanpak staan vragen als: welke problemen los je precies op voor je klant en hoe kun jij dat met je organisatie beter of goedkoper oplossen? Wat zijn je persoonlijke drijfveren, jouw kernkwaliteiten en vooral: welke mis je? Frans kijkt daarnaast ook met een investeerdersbril naar de haalbaarheid van plannen. Met zijn heldere en kritische blik weet hij de dilemma’s bij het balanceren tussen de sociale en financiële doelen van sociale ondernemingen bloot te leggen.

Raf Goovaerts

LGT Lightstone Londen
Meer info

Raf Goovaerts

werkt als psychotherapeut na een opleiding in mindfulness-based psychotherapie. En was meerdere jaren partner bij LGT Lightstone in Londen, de impact investment tak van LGT Group. LGT Lightstone financiert sociale ondernemingen in de UK, Brazilië, Oost-Afrika en India. Raf was actief in de private equity sector voor CCMP Capital / JP Morgan Partners en Business Growth Fund. Studeerde economie, antropologie en internationale relaties in België, Italië en de VS.

Eva Walraven

Bakkerscafé Nijmegen
Meer info

Eva Walraven

was 10 jaar de directeur van Bakkerscafé Nijmegen. Deze biologische bakkerij met lunchroom biedt een stimulerende werkplek voor mensen met een kwetsbare positie in de samenleving. Eva is een van de eerste sociaal ondernemers die met impact meten en managen aan de slag ging. De quote ‘Het kan wél. Als je maar zoekt, dan ontdek je hoe’ is haar op het lijf geschreven en compleet in lijn met haar achtergrond als ontwikkelingspsycholoog en horeca ondernemer.

Organisatie