Wat social startups in huis moeten hebben

Peter Hobbelen, coach IGNITE 2017

Peter Hobbelen

Peter Hobbelen coacht social startups bij de IGNITE Award. Hij heeft een rijke ervaring als sociaal ondernemer. Zelf heeft hij alle fouten gemaakt die een social startup maar kan maken. Daar heeft hij enorm van geleerd. Nu, na 7 jaar is hij eigenaar van De Meewerkers, een miljoenenbedrijf met een uitgebreide portfolio op het gebied van sociaal ondernemen. Bij de IGNITE Award zet Peter zijn kennis en ervaring in om social startups te begeleiden bij het realiseren van hun plannen. We vroegen hem naar zijn visie op sociaal ondernemen, dit is deel 2 van het interview.

Waar je niet bij stilstaat

Kun je een voorbeeld geven van een belangrijke les die je geleerd hebt op je weg van social startup naar succesvol sociaal ondernemer?

Peter: “Ik heb op een bepaald moment een schoenenfabriek overgenomen. Daarvoor waren miljoenen nodig. Ik heb in de financiering die daarvoor nodig was heel veel mensen laten meedelen in het aandelenbelang. De schoenenfabriek werd een succes en achteraf gezien heb ik veel te veel belang weggegeven.

Ik had geldschieters voor een appel en een ei laten instappen. Die zagen hun investering vervolgens 10 keer over de kop gaan. Dat waren partijen die na 5 jaar weer wilden uitstappen om de winst in hun zak te steken. Dat botste met mijn idealen als sociaal ondernemer. Want als ik ergens niét mee bezig ben, is het met cashen en verkopen. Ik ben aan het bouwen en aan het groeien. En dan zie je de onervarenheid van een social startup.

Ik had gezorgd dat ik in redelijk korte tijd het geld bij elkaar kreeg om het bedrijf te kopen. En daarbij ben ik te goedgelovig geweest. Ik dacht dat de mensen om mij heen ook allemaal begrepen waarmee ik bezig was als sociaal ondernemer. Ik zag sociale werkgelegenheid als model waarmee ik mijn bedrijf verder kon laten groeien. Maar de anderen zagen een bekend schoenenmerk. Zij vonden die sociale werkgelegenheid mooi, maar dachten ook: of die schoenen nou gemaakt worden door mensen met een beperking of door uitzendkrachten, als het rendement maar goed is.

Dan kom je erachter dat je verschillende referentiekaders hebt. Ik was een sociaal ondernemer en de anderen waren investeerders die rendement wilden zien. Ze zagen alleen dat investeren in sociaal ondernemen meer rendement opleverde dan investeren in andere portefeuilles. Daar sta je als social startup helemaal niet bij stil, maar zodra je succes krijgt, wordt je daarmee geconfronteerd.”

Als coach houd ik je met beide voeten op de grond

“Als coach bij de IGNITE Award probeer ik ondernemers altijd met beide voeten op de grond te houden. Ondernemen is hard ploeteren. Dus ik maak het ook niet mooier dan het is. Als het nodig is, ben ik voor de ondernemers die ik begeleid snoeihard. Dat moet ook wel. Het zal je maar gebeuren dat je 3,5 ton schuld hebt staan en niet meer weet hoe je alle financiële sores op moet lossen. Ik wil anderen besparen dat ze daar ’s nachts van wakker liggen.

Ik vind dat elke ondernemer voorzichtig moet zijn met het nemen van risico’s. Denk na en maak goede afwegingen. Maar tegelijk kun je niet ondernemen zonder risico’s. Als je alles goed hebt afgewogen, durf dan ook echt risico’s te nemen. Die boodschap en dat besef bijbrengen vind echt heel erg leuk om te doen. En dat mag ik dan doen voor de finalisten van de IGNITE Award.”

De IGNITE Award daagt je uit

Wat onderneem jij om de wereld te verbeteren? De IGNITE Award daagt je uit! Schrijf je in met jouw onderneming of business-idee. Wij zijn op zoek naar ondernemers die aanstichters willen zijn van échte sociale verandering. Is jouw business-idee één van de zes beste inzendingen? Dan begeleiden we je in een intensief traject naar succesvol sociaal ondernemerschap.

Meld je aan tussen 1 en 28 september 2017 en doe mee. Je kunt je vanaf 1 september online aanmelden. Lees hier alles over de aanmelding, de voorwaarden en de procedure.