Tips van dé pitchcoach

Hoe je zonder camera-angst een onweerstaanbare videopitch maakt

Een belangrijk onderdeel van jouw deelname aan de IGNITE Award is de videopitch. Maar, hoe zorg je nou dat je een onuitwisbare indruk maakt met jouw videopitch? We vroegen het aan onze pitchcoach, David Beckett.

Een goede videopitch bij je aanmelding, hoe maak je die?

“Het is essentieel, het probleem dat jij oplost helder te maken, in heel menselijke woorden”, zo begint David. “Wie ‘lijdt’ aan het probleem en hoe uit zich dat? Is er sprake van tijdverlies, of verliest men er geld door? Is men niet verbonden met andere mensen? Zijn ze gefrustreerd? Voelen ze zich niet op waarde geschat?” Hoe beter je dit verheldert, hoe beter je pitch zal zijn.

“Vanzelfsprekend moet het product ook duidelijk zijn. Focus je op drie grote punten van waarde die het product levert, om het het probleem dat je aan de kaak stelt op te lossen. Wat is de sociale impact van jouw product of dienst?”

David gaat verder: “Heb je al klanten? En zo ja, is er sprake van groei, in klanten en omzet, in impact? Hoeveel mensen zijn geholpen? Welke bewijzen kun je overleggen die aantonen dat jouw concept werkt en aansluit bij wensen en behoeften van potentiële gebruikers?”

David’s Do’s en Don’ts bij de videopitch voor de IGNITE Award

Wat je zeker moet doen:

  • Vertel je eigen verhaal, in je eigen woorden, op een manier die bij jou past
  • Laat absoluut duidelijk jouw commitment met het idee dat je hebt blijken
  • Blijf gefocust op de camera, niet op aantekening of het script naast de camera, want dit leidt de kijker af!

De don’ts:

  • Piekeren, ga niet teveel twijfelen
  • Doe je best, maar verwacht niet dat het perfect moet zijn (de beste pitches zijn menselijk en authentiek)
  • Probeer niet het perfecte verhaal te vertellen

David, speelt de persoon ook nog een rol bij de IGNITE Award?

“Ja, zeker weten! Misschien wel het meest belangrijk is de persoonlijke drive die je hebt om het te realiseren. Waarom wil je jouw idee realiseren? Welke persoonlijke ervaringen hebben jij of mensen die je kent, met het vraagstuk en waarom ben jij zo gepassioneerd om dit op te lossen? Volgens mij willen de mensen die de pitch beoordelen jouw enthousiasme en commitment zien, net als een sterke onderbouwing van probleem en oplossing.

In je voorbereiding op de opbouw van je pitch, kun je ook The Pitch Canvas© raadplegen om jou te helpen bij jouw pitch-brainstorm en het bedenken van de mogelijke onderdelen van je verhaal. Let op! Je hoeft niet alles in de pitch te verwerken! Maar, het helpt je wel alle zaken die horen bij de aspecten van jouw bedrijf te overdenken.”

Open The Pitch Canvas© in pdf
PDF met uitleg over  The Pitch Canvas©

Wat kun je doen om je camera angst te overwinnen?

“Het is niet ongewoon, die angst en je kunt die goed beheersen. Een goede voorbereiding doet echter wonderen. Zorg dat jij zeker bent van je verhaal. En versterk je zekerheid over je verhaal door het hardop uit te spreken. Je luistert naar jezelf, of je die woorden normaliter ook gebruikt. Verander het script wanneer je woorden hebt geschreven die niet natuurlijk uit je mond komen. Neem je pitch op en luister dit terug. Finetunen totdat jij tevreden bent. Als je het zo aanpakt, merk je dat je je veel zekerder voelt voor de camera. Dat je verhaal natuurlijker gepresenteerd wordt.

In de minuten voordat je gaat pitchen, ga je enkele ‘powerposes’ doen. Dat klinkt misschien wat gek, maar bekijk de TED Talk van Amy Cuddy maar eens. Dan begrijp je het.”

“Wat zij deed? Recht opstaan met je handen boven je hoofd, handen op de heupen zoals SuperWoman. Zij ontdekte dat dan je testosteronniveau stijgt, waardoor je krachtiger bent. Ook daalt het cortisol, waardoor je minder gestresst bent. Meer kracht en minder stress maakt dat je beter presteert tijdens een stress situatie.”

David heeft nog een ademtip, die je toepast vlak voordat de camera gaat rollen. “Adem diep. In door de neus, uit door de mond. Ook dit helpt het cortisollevel te verlagen. Zo ben je alert, sta je in het moment en ben je klaar om jouw prestatie te leveren, op camera. These tools when combined can massively reduce any camera fear!”

Een laatste tip van David: “Deel wat je hebt geleerd van mislukkingen en successen!”

Meer tips van David krijg je op zijn website Pitchprofessionals.com en via Twitter https://twitter.com/PitchProf.

 Startup Amsterdam Pitch Tips David Beckett from David Beckett on Vimeo.