Op bezoek bij: TriUnity

TriUnity biedt een bijzondere dagbestedingsvorm aan die jongeren met autisme de mogelijkheid geeft een zelfstandig bestaan op te bouwen.

TriUnity

Een zelfstandig bestaan

Wil je een zelfstandig bestaan opbouwen dan is een goede basis essentieel. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Lukt dat niet en heb je daar begeleiding bij nodig? Dan is het vinden van de juiste hulp ook nog een hele klus. TriUnity helpt zowel bij het creëren van een goede basis als het inschakelen van de juiste hulpverlening indien nodig.

TriUnity werkt met een unieke, levensbrede aanpak die zich richt op de gebieden wonen, ontwikkelen en werken.

Er wordt gestart met een loopbaan oriëntatietraject dat de talenten in beeld brengt. Tevens wordt er gewerkt aan een positief zelfbeeld. Daarna wordt er met de jongere gekeken welke kant hij of zij op wil, of er daar werk te vinden is en of dat ook daadwerkelijk bij hem of haar past. Vervolgens gaat TriUnity opzoek naar een (leer-)werkplek voor de jongere.

DSC05941

Oprichtster Mireille Hopman vertelt dat jongeren met autisme al vaak genoeg gehoord hebben dat ze iets niet kunnen. Ouders hebben in de meeste gevallen al een hele weg afgelegd om de juiste ondersteuning te krijgen, regelmatig zonder bevredigend resultaat. Daar wil zij iets aan doen.

Wij bieden de jongeren en hun ouders een rustige uitvalsbasis; een veilige plek om op terug te vallen.

Dit zie je terug in het pand waar zij gevestigd zit. Bij binnenkomst valt direct de gezellige, huiselijke sfeer op. Ja er is hier genoeg plek om je te concentreren en te werken aan opdrachten maar je kunt ook even een lekker kopje thee met elkaar drinken.

DSC05986
DSC05999

In 2017 wonnen jullie de IGNITE Award, hoe was dat?

Voorafgaand aan het traject hadden we een hele duidelijke missie en visie. Het concreet maken en in een bedrijfsplan plaatsen daarvan kostte heel veel moeite maar is ons toch gelukt! En we hebben in die periode ook contact gelegd met partijen die we nodig hadden. Toen hadden we alleen nog een plan en nu is het werkelijkheid geworden.

IGNITE duwt je vooruit om het ook echt daadwerkelijk te gaan doen.

Hoe gaat het nu met TriUnity?

Goed! We krijgen steeds meer aanmeldingen, zijn meer dagen open en blijken beter vindbaar voor mensen uit het werkveld. Tijdens het trainingstraject van IGNITE dachten we: het is nu even heel druk maar straks hebben we meer tijd. Inmiddels weet ik dat dat niet gaat gebeuren. Dat komt ook omdat het geen werk is maar je leven, het zit gewoon in je hart. Dus geniet ik extra van feestjes en vakanties want rustig wordt het niet meer.

TriUnity

Met welk uitdagingen hebben jullie nu te maken?

We zijn op dit moment voor onze inkomsten nog grotendeels afhankelijk van gemeenten. Daar vindt heel veel wisseling van personeel plaats waardoor we recentelijk voor de derde keer ons verhaal hebben moeten doen bij dezelfde gemeente. Dat is een tijdrovende bezigheid terwijl er genoeg andere taken liggen. We willen ons dan ook graag richten op meer samenwerkingen met bedrijven.

Een andere uitdaging is ook het hebben van personeel, daar komt veel bij kijken waar je vooraf niet bij stilstaat.

Wat heb jij als ondernemer geleerd van de afgelopen twee jaar?

We zijn gestart vanuit ons gevoel en hebben eigenlijk het ondernemerschap zelf echt in de afgelopen twee jaar geleerd. Er is nu een goede balans tussen de reden van starten en de financiële haalbaarheid. We hebben niet alleen moeten knokken voor een goede plek voor de jongeren maar ook voor ons bestaan.

Ik ben beter geworden in het samenbrengen van partijen, daar komt wel enige brutaliteit bij kijken.

Wat ik nog niet weet, dat leer ik gaandeweg. Als we van tevoren allemaal geweten hadden wat erbij kwam kijken waren we misschien wel nooit gestart en daarom is het ook goed dat we dat niet wisten. Kijk wat er nu allemaal al staat en wie er allemaal al geholpen zijn!

DSC06001

Mooi om te zien hoeveel passie er is voor het werk dat jullie doen, maar is het niet ook wat veel?

Ja dat klopt. Het eerste jaar hebben we vooral besteed aan de basis voor de begeleiding van de jongeren goed op te zetten. Dat loopt nu en kan worden overgedragen aan anderen binnen ons team. Dat maakt dat er voor mij tijd komt. We willen ons de komende tijd meer richten op een netwerk van externe samenwerkingspartners, daar zal ik mij op gaan focussen. Opzoek naar werkopdrachten voor de jongeren.

Dat lijkt typerend voor Mireille; is het ene opgezet? Dan gaat ze door naar het volgende, nieuwe partijen spreken, samenwerkingen aangaan, meer impact creëren. Dit is haar plek, waar zij en haar team zich hard maken voor deze jongeren en hen een eerlijke kans op groei en ontwikkeling bieden.

www.triunity.nl

Fotografie: Iris Immink

Meer inspirerende verhalen van sociaal ondernemers lezen? Ga dan naar onze blog.

Lees verder