Wat is sociaal ondernemerschap?

Ondernemers die maatschappelijke winst boven financiële winst stellen, in elke branche kom je ze tegen. De samenleving beter maken zit ze in het bloed. Het zijn doorzetters die hun nek uitsteken en met slimme, innovatieve oplossingen maatschappelijke problemen aanpakken.
Ben jij ook zo’n ondernemer? Dan hebben wij iets voor jou: de IGNITE Award, een boost voor jouw startende sociale onderneming.

Maatschappelijke meerwaarde creëren 

Net als elke andere onderneming, leveren sociaal ondernemers een product of dienst en zij hebben een verdienmodel. Maar geld verdienen is niet hun hoofddoel. Het is een middel om maatschappelijke meerwaarde te creëren, ook wel impact genoemd. Die impact is het primaire doel van sociaal ondernemers.

Sociale waarde creëren, dat is het primaire doel van sociaal ondernemers. Maar het zijn geen goede doelen organisaties. Ze hebben een verdienmodel dat hen financieel zelfredzaam maakt. Daardoor zijn zij niet of nauwelijks afhankelijk van subsidies of giften.

"Positieve impact is het primaire doel van sociaal ondernemers."

Inspirerende voorbeelden

Voorbeelden van bekende sociaal ondernemers zijn Tony’s Chocolonely en het softwarebedrijf Specialisterren. Tony’s Chocolonely probeert de ketens te verbeteren door te komen met een eerlijker product. Bij Specialisterren hebben alle testers een vorm van autisme. En ook Van Hulley zij maken van jouw oude lievelings overhemd fantastisch nieuwe boxershorts.

Andere mooie voorbeelden van sociaal ondernemers vind je onder de deelnemers aan eerdere edities van de IGNITE Award.

social enterprise Specialisterren

Bijvoorbeeld TriUnity die jongeren met autisme helpen om een zelfstandiger en zinvoller leven op te bouwen. Of Mevrouw Spijker uit Arnhem die vrouwen uit de bijstand opleidt tot klusvrouw, hun zelfvertrouwen groeit en hun zelfredzaamheid vergroot.

|

Sociaal ondernemen in opkomst

Volgens McKinsey zijn er inmiddels vele duizenden sociale ondernemingen in Nederland. Ze zijn actief in allerlei branches. Van zakelijke en facilitaire dienstverlening tot consumentenproducten, zorg, educatie en internationale ontwikkeling. Onder hen vind je ook een flink aantal winnaars van eerdere edities van de IGNITE Award.

De IGNITE Award daagt je uit

Wat onderneem jij om de wereld te verbeteren? Schrijf je in met jouw onderneming of businessidee. Wij zijn op zoek naar ondernemers die aanstichters willen zijn van échte sociale verandering. Is jouw business-idee één van de zes beste inzendingen? Dan begeleiden we je in een intensief traject naar succesvol sociaal ondernemerschap.

Meld je aan tussen 1 juni en 31 juli 2020 en doe mee. Lees hier meer over voorbereiden, de voorwaarden en aanmelden.

Lees verder