Wat is sociaal ondernemerschap?

Ondernemers die maatschappelijke winst boven financiële winst stellen, in elke branche kom je ze tegen. Maar hoe doen ze het precies?

Maatschappelijke meerwaarde creëren 

Net als elke andere onderneming, leveren sociaal ondernemers een product of dienst en zij hebben een verdienmodel. Maar geld verdienen is niet hun hoofddoel. Het is een middel om maatschappelijke meerwaarde te creëren, ook wel impact genoemd. Die impact is het primaire doel van sociaal ondernemers.

Sociale waarde creëren, dat is het primaire doel van sociaal ondernemers. Maar het zijn geen goede doelen organisaties. Ze hebben een verdienmodel dat hen financieel zelfredzaam maakt. Daardoor zijn zij niet of nauwelijks afhankelijk van subsidies of giften.

"Positieve impact is het primaire doel van sociaal ondernemers."

Inspirerende voorbeelden

Voorbeelden van bekende sociaal ondernemers zijn Tony’s Chocolonely en het softwarebedrijf Specialisterren. Tony’s Chocolonely probeert de ketens te verbeteren door te komen met een eerlijker product. Bij Specialisterren hebben alle testers een vorm van autisme. En ook Van Hulley draagt bij aan een sterkere samenleving. Zij maken van jouw oude lievelings overhemd fantastisch nieuwe boxershorts. De werknemers van Nederlands Wijnbouwcentrum krijgen de ruimte zich op hun eigen tempo te ontwikkelen en zich eventueel voor te bereiden op een stap richting de reguliere arbeidsmarkt.

Andere mooie voorbeelden van sociaal ondernemers vind je onder de deelnemers aan eerdere edities van de IGNITE Award.

social enterprise Specialisterren

Bijvoorbeeld TriUnity die jongeren met autisme helpen om een zelfstandiger en zinvoller leven op te bouwen. Of Fraenck; een high-end tassenlabel met een naaiatelier waar iedereen welkom is.

Sociaal ondernemen in opkomst

Volgens McKinsey zijn er inmiddels vele duizenden sociale ondernemingen in Nederland. Ze zijn actief in allerlei branches. Van zakelijke en facilitaire dienstverlening tot consumentenproducten, zorg, educatie en internationale ontwikkeling. Onder hen vind je ook een flink aantal winnaars van eerdere edities van de IGNITE Award.

De IGNITE Award daagt je uit

Wat onderneem jij om de wereld te verbeteren? Schrijf je in met jouw onderneming of businessidee. Wij zijn op zoek naar ondernemers die aanstichters willen zijn van échte sociale verandering. Is jouw business-idee één van de zes beste inzendingen? Dan begeleiden we je in een intensief traject naar succesvol sociaal ondernemerschap.

Lees hier meer over voorbereiden, de voorwaarden en aanmelden.

Lees verder