Winnaars IGNITE Award 2022 bekend

Toespijs, Apparel Design en Taaly winnen juryprijs, de publieksprijs ging dit jaar naar Stamps. 

Prijzen

In september begonnen elf sociaal ondernemers aan een traject van de IGNITE Award. Allemaal bevlogen ondernemers die op hun eigen manier de wereld socialer willen maken. De jury heeft drie winnaars gekozen. De winnaars ontvangen een geldbedrag dat hen op weg helpt hun plannen uit te voeren.

Toespijs uit Zoetermeer ontvangt 30.000 euro, Apparel Design uit Altena (NB) ontvangt 50.000 euro en Taaly uit Amsterdam gaat met 100.000 euro naar huis. Daarnaast ontvangt Stamps, als winnaar van de publieksprijs, 10.000 euro.

Toespijs

Toespijs is een Surinaams restaurant dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt door bij het restaurant aan de slag te gaan.

De Jury: “Glenda is een krachtige, zelfstandige vrouw die is gaan ondernemen vanuit de bijstand. Haar empathisch vermogen en begrip van de problemen die ontstaan bij langdurige werkloosheid maken haar een ideale coach om mensen middels praktijkervaring, warmte en geduld weer naar werk te begeleiden. Haar eigen bedrijf heeft een gezond businessmodel en biedt een prima leer-werkervaringsplaatsen. De jury is onder de indruk van de snelheid waarmee Toespijs in het eerste jaar van de grond is gekomen.”

IGNITE20235logo2

Apparel Design

Apparel Design is een atelier dat zich inzet voor iedereen die aan de zijlijn staat en weer mee wilt doen.

De Jury: “Sharvan en Wendy vormen een ideaal ondernemersduo waarmee Apparel Design een vliegende start heeft gemaakt. Sharvan heeft van jongs af aan zijn vakkennis over het maken van kleding opgebouwd door mee te kijken in de naaiateliers van zijn vader in Syrië. Daarnaast weet hij uit eigen ervaring hoe het is om in Nederland als nieuwkomer je weg te moeten vinden naar de arbeidsmarkt. Wendy kan ook steunen op jarenlange ervaring en een groot netwerk in de textiel en heeft eerder al gewerkt met mensen voor wie een reguliere baan niet altijd vanzelfsprekend is. Samen werken zij met een zeer bevlogen team aan de groei van Apparel Design waarmee zij een eigen merk willen neerzetten en medewerkers een volwaardige baan zullen bieden.”

IGNITE20234logo

Taaly

Taaly is een onderneming die met behulp van een app nieuwe Nederlanders met een klein eigen netwerk verbindt aan taalmaatjes die hen kunnen helpen met het oefenen van de Nederlandse taal.

De jury: “Shadi heeft ervaren hoe lastig het is om de Nederlandse taal te leren. Vanuit deze frustratie is Taaly ontstaan. Met veel kennis omtrent het leerproces van een nieuwe taal aanleren en een bak energie heeft Shadi de eerste successen behaalt met Taaly. Shadi heeft een team om zich heen weten te verzamelen dat in staat is om de eerste groei van Taaly te realiseren. Belangrijk element is ook de grote uitdaging waar Nederland voor staat om nieuwkomers te helpen met taal omdat taal belangrijk is om mee te kunnen doen in de samenleving. Taaly pakt daarmee een groot en relevant maatschappelijk probleem aan.”

IGNITE20233logo2

Lees verder