Winnaars IGNITE Award 2024 bekend
Back to code, Zing je sterk en Opbloeier winnen juryprijs. En ook de publieksprijs ging dit jaar naar Zing je…
Deze brouwerij is er voor mensen voor wie het leven niet alleen een avontuur is, maar ook een uitdaging.
Bij binnenkomst proef je de ontspannen sfeer direct. Medeoprichter Ad Penninx en werknemer Edwin van Houtert zitten samen aan de tafel terwijl mensen af en aan lopen. Edwin is in de weer met het schrijven van de etiketten die op de bierflesjes komen en Ad vertelt over het ontstaan van Rabauw.
“Gijs (Verhagen) en Rik (Feijen) delen een passie voor bier en het brouwen en wilden een brouwerij starten. Als begeleider in het mbo-onderwijs. Ik zag daar dat studenten na een opleiding of tijdens thuis kwamen te zitten en moeilijk aansluiting vonden.” Daar wilde hij wat aan doen, maar binnen de zorg kost verandering tijd. Uiteindelijk sloegen ze de handen ineen en startten Rabauw.
“We bieden mensen een opstap naar een betaalde baan of dagbesteding en kijken waar ze het beste tot hun recht komen. We hebben opzettelijk een gemixte doelgroep zodat we van elkaar kunnen leren”, vertelt Ad. “Er is ruimte voor alle medewerkers en de rugzakjes die zij meebrengen”, vult Edwin aan.
Wat de een niet lukt, pakt de ander op.
Dan verontschuldigt Ad zich voor de ruimte: “Het lijkt nu erg rommelig, dat komt door de verhuizing. Binnenkort breiden we uit en openen we een locatie in Eindhoven waar het bier zal worden gebrouwen.” De locatie in Gemert wordt dan volledig bierwinkel met een prachtige biertuin. Er zijn in Gemert overigens al heel wat bieren verkocht, binnenkort komt het miljoenste flesje in de winkel.
Voor de medewerkers is de uitbreiding ook een spannende tijd, er gaat het een en ander veranderen. Maar de sfeer blijft hetzelfde, als het aan Edwin ligt. “We denken al goed met elkaar na hoe we na de uitbreiding een hecht team blijven.” Het sociale contact is voor Edwin het belangrijkste aan zijn werk bij Rabauw.
Voorheen zat ik de hele dag thuis en daar was ik helemaal niet blij mee.
“Ik had niks te doen en om negatieve gedachten niet binnen te laten komen maakte ik drie keer per dag het huis schoon. Nu heb ik een plek om naartoe te gaan, zien mijn buren mij buiten lopen en spreken ze mij aan. En dan heb ik nog wat te vertellen ook.”
In de keuken roert Pierre in een grote pan. Hij is bezig met maischen, een proces dat de smaak van het bier beïnvloedt. Het is voor het eerst dat hij dit in zijn eentje doet en hij houdt alles goed in de gaten. Pierre volgt een opleiding tot biersommelier en dat betekent veel voor hem.
“Ik heb autisme en woon op een woongroep. Ik heb nooit de lagere school afgemaakt en om dat te moeten toegeven bij het invullen van papieren vond ik vernederend. Hier mag ik een biersommelier-opleiding volgen en nu sta ik vandaag voor het eerst in mijn eentje te maischen. Dat vind ik echt zo vet, zo enorm vet!”
Inmiddels werken er 13 mensen bij Rabauw, vertelt Ad. De een in een dagbestedingstraject, de ander in loondienst. Die open houding zorgt af en toe ook voor uitdagingen. “We zijn open over wat we doen en zo weten de medewerkers bijvoorbeeld van elkaar of ze hier in loondienst of dagbesteding zijn. Dat levert soms vragen op: waarom de een wel een betaalde plek heeft en de ander niet. Gelukkig kunnen we dat goed bespreken en gaan we dat gesprek altijd open aan.”
“Mijn tip is echt om niet alles te willen weten en snappen voor je aan de slag gaat. Als ik van tevoren alles had willen weten dan was ik misschien wel nooit begonnen. Dat zou ontzettend jammer zijn. Ik wil sociaal ondernemers dan ook als tip meegeven dat je op een bepaald moment gewoon moet beginnen.
Doe mee met de IGNITE Award en maak kans op €100.000!
Back to code, Zing je sterk en Opbloeier winnen juryprijs. En ook de publieksprijs ging dit jaar naar Zing je…
Ictoria is een sociale onderneming die draait om mensen met unieke talenten, die ondanks uitdagingen in staat zijn om het…
Trash’ure Taarten is een symbool van sociale inclusie en duurzaamheid. Door statushouders een eerlijke kans te bieden op de arbeidsmarkt…